„Marcza-fánk”

Arany János kedvenc desszertje

Az idén 200 éve született híres költőnknek, Arany Jánosnak egyik legkedvesebb édességét, az általa Marcza-fánknak nevezett sütemény receptjét közöljük most.

 Arany János 1848-ban Barabás Miklós litográfiája

A költő a recept leírását egyik tréfás levelében küldte el régi költőbarátjának, Szilágyi Istvánnak Debrecenbe. 

* Egy meszely = a régi iccének a fele, vagyis: 0,35 liter

De hogy könnyebb legyen elkészíteni, modernizáltuk a receptet:

Hozzávalók 35 db fánkhoz:

  • 10 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja (vegyszermentes!)
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 3,5 dl tej (2,8%-os)
  • 2 dl olaj
  • 1 evőkanál sertészsír a sütéshez
  • Lekvár, porcukor, fahéj, mazsolás túrókrém az ízesítéshez.

Elkészítés:

A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, a sóval, a reszelt narancshéjjal és a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és apránként a lisztet. A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, joghurtállagot kell kapnunk.

2 dl olajat és egy evőkanál sertészsírt hevítünk egy kisebb serpenyőben közepes lángon, amibe egy olajozott evőkanállal adagoljuk a fánktésztát. A próbasütésnél gyorsan kiderül, hogy a tésztához kell-e még lisztet tennünk. Ha egy kicsit sűrűbb a tészta, akkor szépen formázhatóak a fánkjaink.

Arra ügyelnünk kell, hogy azért folyékony állagú maradjon a tésztánk.

Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, és rögtön tálaljuk. Még másnap is finom, ha marad.

Jó étvágyat!

Fotó: Szarka Zsófia