Mit jelent az, hogy… valaki hallássérült?

Susánszky-Tóth Krisztina interjúja

Ha jó erősen betapasztod a füled, kizárod a külvilág hangjait, vagy legfeljebb csak neszeket, tompa hangokat hallasz. Valaki viszont úgy születik, hogy nem tapasztják be a fülét, mégsem hall semmit, mert nem működik a füle. Magyarországon is sok gyerek és felnőtt van, aki így él. Ők a hallássérültek. Interjúnkból megtudhatod, hogyan beszélgetnek egymással, és hogyan élnek. A hallássérült Biankával és anyukájával, Krisztával Susánszky-Tóth Krisztina beszélgetett.

Mit jelent az, hogy valaki hallássérült? 
Bianka születése óta hallássérült. Szülei számítottak erre, mivel mindketten hallássérültek, és ez nagy valószínűséggel öröklődik. Nyolc hónaposan kapott hallókészüléket, amit számos hallásvizsgálat előzött meg. Bianka súlyos hallássérültnek számít, de hallókája, azaz hallókészüléke sokat javít ezen. Szeptemberben kezdte az iskolát. Ebben az interjúban már saját maga gépeli a válaszait.

Hogyan kommunikáltok egymással?
Mi, szülők, egymással jelelünk, hisz ez a mi anyanyelvünk. Viszont a gyerekekkel – főleg én – úgynevezett jellel kísért hangzó nyelven (jelnyelven és magyar nyelven párhuzamosan). Azért használjuk együtt, hogy egyszerre tanulják, használják a két nyelvet. Többségünknek, mármint hallássérülteknek a magyar nyelv olyan, mint egy idegen nyelv, ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint másnak az angolt vagy a németet.

Bianka: Ha a testvéreimmel vagyok (Biankának három testvére van, a családban mindenki hallássérült), mindig jelelünk, anyával pedig egyre többször használjuk a beszédet is.

A gyerekek hol, hogyan tanulják a jelnyelvet?
Gyerekeinknek a jelnyelv az anyanyelvük, ez az első „nyelv”, amivel találkoznak, hiszen babakoruk óta jelelünk velük. Már 9 hónaposan visszajeleltek, például jellel közölték a „lámpa”, „enni” vagy az „inni” szavakat –azaz nem kimondták, hanem mutatták első szavaikat. Ők csak később kezdték el tanulni a magyar nyelvet. Emellett el szoktunk járni a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) által szervezett programokra is, ott a gyerekek egymástól sokat tanulnak. 

Milyen óvodába jártatok?
Mi, a szülők, gyerekként még a siketek óvodájába jártunk. 

Bianka: Olyan óvodába jártam, ahol halló gyerekek voltak, nekem volt csak hallókám.
(Bianka és testvérei is „halló”, integrált óvodába járnak-jártak, amely befogad hallássérült gyerekeket is.)

Kellett-e külön fejlesztésre, foglalkozásra járnotok, hogy Bianka elkezdhesse az iskolát?
Törvényben előírt feltétel hallássérült gyermek esetében, hogy fejlesztőpedagógus, szurdopedagógus járjon a gyerekhez, mielőtt elkezdi az óvodát, illetve az óvodába is külön járt ki hozzá szakember, fejlesztő. Most az iskolában is figyelemmel kíséri egy szurdopedagógus a fejlődését. Emellett elvittük őt is és a testvérét is logopédushoz, hogy jobban megtanuljanak beszélni, artikulálni.

Milyen iskolába jár Bianka?

Olyan iskolát kerestünk, amelynek alapító okiratában is benne van az, hogy hallássérült gyermeket is fogadnak, vagyis együtt tanulhat a halló gyerekekkel. Nekünk a testvérei miatt az egyik fő szempont az volt, hogy az óvoda és iskola egy helyen legyen. A másik pedig az, hogy megfelelő figyelemmel, szakértelemmel forduljanak felé.

Bianka, hogy tetszik az iskola?
Tetszik. Van már sok barátom és sokat játszunk együtt.

Melyik a kedvenc órád?
Magyar, ének, természetismeret és a tesi.

Szoktál sportolni iskola mellett?
Igen, járok úszni és lovagolni, és szoktunk síelni is.


Szurdopedagógus: olyan tanító vagy tanár, aki siket vagy nagyothalló gyerekekkel foglalkozik. Segít nekik megtanulni a magyar nyelvet, sok gyakorlással segít az írásban, az olvasott szöveg megértésében, a szavak megfelelő kiejtésében. Folyamatosan követi a gyerekek fejlődését.
 

Hallássérült: A hallássérültek megjelölés gyűjtőfogalom, amelybe beletartoznak az enyhe, a közepes és a súlyos fokú nagyothallók, valamint a siketek. A hallássérültek többsége rendelkezik hallókészülékkel. Ők a beszédet megértik, egy részét hallják, viszont a siketek csak a legmélyebb hangokat és a vibrációt érzékelik, a beszédet egyáltalán nem. 
 

Hallókészülék: Több mint ezerféle hallókészülék létezik. Ezek mindegyike miniatűr mikrofont, erősítőt és hangszórót, illetve elemeket tartalmaz. Van, amelyiket a fülre téve lehet használni és van, amelyiket műtét során ültetnek be a fül mögötti csontba.

 


Jelek:

Részlet Vincze Tamás Beszél a kéz (Csimota Kiadó, 2004) című könyvéből, illusztráció: Takács Mari Részlet Vincze Tamás Beszél a kéz (Csimota Kiadó, 2004) című könyvéből, illusztráció: Takács Mari

Illusztráció: Takács Mari (Megjelent Vincze Tamás Beszél a kéz című könyvében, Csimota Kiadó, 2004)