Pedagógusoknak

A Mikkamakka című, irodalmi, kulturális és ismeretterjesztő, alsó tagozatosoknak szóló, havonta tematikus számmal jelentkező magazin cikkeihez kapcsolódó segédanyagokat találja itt.

Felhívás! A Mikkamakka cikkeihez kapcsolódó óravázlat, jó gyakorlat beküldésére

A Mikkamakka gyerekmagazin online oldala a pedagógusok munkáját szeretné segíteni. A cikkekhez kapcsolódó feladatok mellett óravázlatokat is töltünk fel, ezek körét folyamatosan bővítjük, és várjuk az Önök anyagait is. Minden alsós tanító kollégát arra biztatunk, hogy amennyiben van olyan jó gyakorlata, óravázlata vagy bármely, a Mikkamakka egyes cikkeihez kapcsolódó, azok feldolgozását segítő pedagógiai anyaga, akkor küldje el nekünk a Gyorfi.Agnes@ofi.hu e-mail címre. Minden egyes lapszám a megjelenést követő egy héten belül pdf formátumban felkerül az OFI honlapjára. A nyomtatott lap előfizethető, részletek itt. 

Author

Magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó feladatok a Mikkamakka 1-2. számának egyes cikkeihez (TÉMA: ÚT, UTAZÁS).

Author
A Mikkamakka 1-2. számában olvasható kísérletek magyarázata

Mikkamakka 1-2. számának 48-49. oldalán található kísérletek magyarázatai. A kísérleteket és a magyarázatokat Réti Mónika állította össze. 

Összeállította: Győrfi Ágnes

1.  Olvasd el Nyulász Péter meséjét, és a szöveg alapján válaszolj a kérdésekre!

a)    Mi volt a foglalkozása Kálmán bácsinak, mielőtt nyugdíjas lett? 
b)    Mennyi ideig működik az ingaórája, ha minden napra pontosan kétszer forgatja meg benne a kulcsot? 
c)    Keress a szövegben arra utaló

"A Mikkamakka című gyermekújság tudatosan összeállított, színes tartalma – tankönyveket kiegészítő tanulási segédanyagként - számtalan lehetőséget rejt a képesség szerinti differenciált tanulásirányításra, a kooperatív munkaformák alkalmazására, a tantárgyak közti integrálásra, a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott kulcskompetenciák fejlesztésére is. A tanárok munkáját támogatva a fejlesztés, tehetséggondozás mellett, a gyorsabban haladó tanulók hasznos időkitöltésére, feladatlapok összeállítására is alkalmasak az újságban található szövegek."

Folytatás itt.

 

Vasné Tana Judit

A horizontális napóra elkészítése

Az előre kinyomtatott napórán a számlap és az árnyékvető meg van szerkesztve, csak össze kell állítani. Ez a napóra a mellékletben található; ha vastagabb papírra nyomtatjuk, akkor tartósabb napórát hajtogathatunk belőle. (A gyerekeknek előre megszerkesztettük a számlapot és az árnyékvetőt is. A horizontális – vízszintes számlapú – napóra