Szerencsesüti

Recept

A szerencsesüti ma már sok helyen (főleg ázsiai termékeket is árusító üzletekben) kapható, de egy időben kizárólag kínai éttermekben ajándékozták meg vele a vendéget a fogyasztása végén. Azt gondolnánk, akkor biztosan Kínából ered, de ez nincs így… A nyomok az Egyesült Államokba vezetnek: itt szolgálták fel (vagy egy japán vagy egy kínai étteremben) először ezt az édes csemegét a vendégeknek. (Kínában amerikai süti a neve…)

A szerencsesütiben lapul egy mondat, általában több nyelven, ami sikeres fordulatot jövendöl a fogyasztó számára a munkájában vagy a magánéletében.


Bárhonnan is érkezett a szerencsesüti hazánkba, szerencsére már otthon elkészíthető receptek is vannak, így meglepheted a családtagjaidat vagy az osztálytársakat egy magad készítette szerencsesüti-halommal. Jó móka, ha te találsz ki jó szerencsét kívánó vagy tanácsadó mondatokat, vagy akár
rövid versikéket.

Például: 

Akár mindenkinek, személyre szabottan írhatsz valamilyen rá jellemző mondatot, és aki elolvassa, annak ki kell találnia, hogy kire illik az a jellemzés.

A receptet először érdemes felnőtt segítségével elkészíteni. Az az érdekes benne, hogy félig megsütött állapotban kell beléjük rakosgatni a cetliket, azután újra betenni a sütőbe. Némi odafigyelést igényel, de annál nagyobb lesz az öröm, amikor kibontogatjátok a titkokat rejtő, ehető kis csomagocskákat!

Amire szükséged lesz:

  • 24 dkg liszt
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás fehérje
  • 4 evőkanál étkezési olaj
  • 1 teáskanál víz
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
  • A mondatokat tartalmazó piciny cetlik

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egyenletesen és erőteljesen dolgozd össze!
     
  2. A kapott masszából vágj egyforma köröket vagy négyszögeket, netán háromszögeket!
     
  3. Nagyon vékonyra lapogasd őket és ügyelj rá, hogy a darabkák nagyobbak legyenek, mint a papírszeletkéid!
     
  4. A kiszaggatott darabokat süsd meg olajjal (margarinnal) kikent tepsiben, míg halványbarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl sokáig, mivel a formázás még csak ezután jön!
     
  5. A félig megsült darabokba helyezz el egy-egy papírkát, formázz belőle sütit, azaz zárd össze a papír körül a tésztát, majd helyezd vissza, és süsd, míg teljesen kész nem lesz! (Ez már csak pár perc.) 
     
  6. Tálalás előtt enyhén szórd meg porcukorral! 

Jó étvágyat!