Te is lehetsz időutazó!

Nyulász Péter összeállítása

Hogy az időutazás nem lehetséges? Dehogynem! Az ország tele van időutazó állomásokkal. Igaz, nem olyanok, mint valami sci-fi-ben, csakhogy ezek valóságosak és igazán tudományosak és fantasztikusak is. Öveket becsatolni, kezdődik az időutazás!

 

Történelem előtti idők – Ipolytarnóci Ősmaradványok

Amikor még ember sem élt, és tüzes lávát lövelltek a vulkánok Magyarországon, több mint húszmillió évvel ezelőtt hatalmas tűzhányókitörés rázta meg a Cserhátot az Északi-középhegységben. A forró vulkáni anyag betemette és hosszú évmilliókra megőrizte a vízpartra gyűlt állatsereglet és az itt burjánzó ősi erdő egy részét. Huszonöt cápafaj maradványai, krokodil- és delfinfogak, 5000-nél is több levéllenyomat, 2000 állati lábnyom tárul fel az idelátogató előtt. Az itt megkövült fatörzs igazi világszenzáció! 


Wikipedia/Takkk

 

Ókor Baláca villagazdaság

Aki egy századokkal ezelőtt élt dúsgazdag római villatulajdonos világát szeretné megismerni, az látogasson el Pannónia tartomány egyik legjelentősebb villagazdaságába! A Villa Romana Balaca Nemesvámos határában található. A tudományos régészeti feltárás a felfedezése, mintegy száz éve folyamatosan zajlik. Több épületet helyreállítottak, pontosabban újraépítettek. A villa egykori tulajdonosának mérhetetlen gazdagságát csodás, színes művészi mozaikpadlók érzékeltetik. A szobá-

kat, helyiségeket az eredeti, római korhoz hű bútorokkal rendezték be, a kertben fűszernövények teremnek.


Fotók: Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca

 

Őskor –  „Matrica” Régészeti park, Százhalombatta

A „matrica” szó nem az öntapadós papírképet jelenti, hanem az egykor itt állt római kori település nevét, és a helyes kiejtése: „mátrika”. A Duna-parti város mai neve viszont tényleg száz halomra, sőt, 123 vaskori halomsírra utal, ezek bemutatására alakították ki a régészeti parkot.

Itt tehát már az emberi történelem korai szakaszát, az őskori életet ismerhetjük meg. Sőt az agyagból tapasztott kemencében eredeti, ősi eljárás szerint sütnek lepényt, lehet fonalat készíteni állatszőrből, növényrostból, és lehet földből, agyagból, ásványokból készült festékekkel festeni.

Az egyik hatalmas halomsírban nem csak a sírdomb szerkezete látható: egy vetítéses előadás segít megismerni, hogyan éltek itt a vaskori emberek.


Fotó: Wikipedia/Kaboldy 

 

Reneszánsz kor – Ozorai Pipó vára

A középkor végén a pompás reneszánsz kor egyik meghatározó központja az itáliai Firenze volt.

A kis dunántúli település, Ozora várkastélyát mintha egyenesen onnan repítették volna ide. A 16. századi fényűző palota falai szinte sértetlenül vészelték át az évszázadokat. A történeti termekben fegyvergyűjtemény és egy életnagyságú, páncélos lovag várja a látogatókat, akik akár baldachinos ágyban is alhatnak. Képet kaphatunk a 14–15. századi életről, megtudhatjuk, miért volt rövid a középkori ágy: az emberek voltak-e kicsik, vagy van-e más logikus magyarázat.


Fotó: Forster Központ

 

Honfoglalás és magyar történelem Ópusztaszer

Kétségkívül a legnagyobb magyarországi történelmi játszótér. A magyarok cselekedeteit megörökítő híres krónika, a Gesta Hungarorum szerint a mai Ópusztaszer területén tartották meg az első magyar országgyűlést. Ennek emlékműve a honfoglalás ezredik évfordulóján, 1896-ban, Árpád vezér alakjával készült el. E köré épült a park; itt állították fel a honfoglalást megörökítő gigantikus festményt, Feszty Árpád körképét. Építettek itt középkori nomád pásztorfalut, újkori parasztházakat, bemutatják a gyógynövényeinket, és meg lehet nézni, milyen volt a tanyasi oskola száz évvel ezelőtt, hiszen berendeztek egy korhű tantermet is! Láthatunk egy 3D animációs filmet is a magyar történelem fordulatairól.


Fotók: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

 

Újkori hadászat – Komáromi erődrendszer

A Duna-partnak ezen a pontján emberemlékezet óta állt itt erődítmény – földvár, római légió helyőrség, lovagvár. Ezek adták az alapot a monumentális erődrendszer kialakításához, amelynek legnagyobb tagja a Monostori erőd. Igaz, a haditechnika olyan gyorsan fejlődött, hogy mire a vár a több kilométer hosszú kazamatahálózatával elkészült, már valójában el is avult. De még harminc évvel ezelőtt is titkos hadianyag- és lőszerraktárként működött.

Ma már békés célokat szolgál. Falai között rendszeresen tartanak izgalmas hagyományőrző katonai bemutatókat, színházi előadásokat, és nemegyszer filmforgatások helyszíne is.