Új Köznevelés

Következő számunk

Következő lapszámunkkal legközelebb decemberben jelentkezünk újra!

Az Új Köznevelés szerkesztősége

Címoldalon

Címoldalon

Felkészült gyermeke a digitális jövőre?

Ezt a nyugtalanító kérdést szegezi olvasóinak a DQ Intézet honlapja. Az intézet 2016-ban indította el edukációs projektjét, amelynek célja a digitális világ gyermekeket fenyegető kockázatainak elkerülése és a virtuális környezetben kamatoztatható képességeik kibontakoztatása. A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem által koordinált program kipróbálóinak 14%-os fejlődést ígér a digitális intelligencia területén. 

Legfrissebb számunk

Legfrissebb számunk

Előző számunk

Előző számunk

Oktatás-nevelés

Oktatás-nevelés

Author

Az agresszív gyereket nagyon nehéz jól kezelni. Dühöngés közben nem ér el hozzá az intő szó. Ha egyáltalán szóhoz jutunk mellette.

A hónap témája

A hónap témája

Author
„A fejlődés ellen nincs gyógymód”

Az NJSZT mottója: „Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt.” Ennek tükrében a Társaság tevékenységéről és céljairól kérdeztük Alföldi István ügyvezető igazgatót. Beszélgetésünk során múlt és jövő egyaránt szóba került. S e kettő kapcsán talán a legfontosabbról: a jelen feladatairól, teendőiről, kihívásairól is képet kaptunk.

Author
a kommunikációs technológiák dzsungelében

A forradalmak köztudomásúlag megölik gyermekeiket. A történelem árapálya a hatás-ellenhatás elvének megfelelően csak a pólusok túltengését követően jut nyugvópontra. Civilizációnk épphogy ébredőben az ipari forradalom mámorából. Az ébredést aggasztó felismerések kísérik mind az ökoszisztéma, mind a társadalmi esélyegyenlőség vonatkozásában. És máris nyakunkon a következő sokk, amely látszólag kevésbé veszedelmes, hisz hatása kevésbé kézzelfogható. A digitális forradalomról van szó, amely feltartóztathatatlanul hódít az információs társadalom zászlója alatt. Alapjaiban rendítve meg társadalmi struktúráinkat, a világhatalmi erőviszonyokat, mindenekelőtt pedig az emberiség kulturális identitását.

ábécé felnőtteknek

Ábécé mai gyerekeknek. Régóta kering ez az ábra a neten, mindössze annyi történik, hogy időről időre az egyik-másik betűhöz társított szót frissítik az éppen aktuális tendenciának, technológiának megfelelően, pl. Wifiből Whatsapp lett. No comment, gondolhatnánk, hiszen egy mai gyerek többet tarja a kezében az Apple-t, mint az almát, többet simogatja a Chrome-ot, mint a cicát, és lassan a kutya

A mi világunk

A mi világunk

Sok tanár nagyon nehezen vállal osztályt. Érthető, hiszen harminc gyerek iskolai életéért felelősnek lenni valóban nagy felelősség, sok munkát és nagy odafigyelést igényel.​ Lehet-e ezeken a terheken enyhíteni, meg lehet-e osztani a felelősséget? Hogyan lehet valaki jó osztályfőnök úgy, hogy mégsem pusztul bele?

Beköszöntő

Beköszöntő

A HAPILabs kutatói 2014-ben fejlesztették ki az étkezések gyorsaságát, valamint az ételek sótartalmát mérő okosvillát, amely vibrálással vagy pici áramütéssel jelzi, ha használója eltér az egészségügyileg javasolt értékektől. A Sensoria cég 2015-ben alkotta meg a futás közben a megfelelő lábtartást ellenőrző és a hőtérképes figyelmeztetést az okosórára megküldő okoszoknit, hogy tulajdonosa

Vélemény

Vélemény

Author

Megért, összegyűjt, kiválaszt – az inter és legere szavakból összeálló intelligencia kifejezésünk varázslatosan sokoldalú. Etimológiáját és jelentését tekintve a beszéddel, az igazságérzékkel, az ízléssel és a műveltséggel is kapcsolatban áll: vagyis mindazzal, ami az embert gondolkodó, magabíró, társas lénnyé teszi.

Talán ezért is rendültem meg fiatalabb koromban,

Author

Csak a múlt van lezárva, igaz, teljesen az sem, hiszen időről időre újraértelmezik. A jövővel kapcsolatban mindenki büntetlenül állíthat bármit. Ezért vagyok egy kicsit szkeptikus a „tuti megmondóemberekkel”. S ezt gondolom a digitális jövőről is. A jövőről való téves elképzelés iskolapéldája a 20. század elejéről való. A városokban egyre több volt a ló: lovas hintó, lovas szekér, lóvasút,

Rólunk

Új Köznevelés

Főszerkesztő:
Balatoni Kinga Cecília

Szerkesztő:
Indri Dániel

Megrendelés/hirdetés:
E-mail: kozneveles{kukac}ofi.hu

Szerkesztőség:
1074 Budapest, Rákóczi út 70.,
E-mail: kozneveles{kukac}ofi.hu
Telefon: (06-1) 235-7276

Az Új Köznevelés lapszámait minden iskola egy példányban ingyenesen megkapja. További példányszámok, illetve egyéb megrendelés esetén egy lapszám ára 600 Ft. Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Meg nem rendelt cikkekért nem áll módunkban honoráriumot fizetni.
Készül 5000 példányban.