Új Köznevelés

Következő számunk

Következő,  január-februári lapszámunkkal legközelebb februárban jelentkezünk.

Az Új Köznevelés szerkesztősége

Címoldalon

Címoldalon

Szöveg: Csikai Ildikó, a Kodály Világa program vezetője

„Embernek ének őrzi az időt, / Az tartja számon minden eleinket!
Hallgass meg egy semmicske éneket, / S szíve járását hallod az időnek.”

(Ratkó József)

Legfrissebb számunk

Legfrissebb számunk

Előző számunk

Előző számunk

Oktatás-nevelés

Oktatás-nevelés

Author

Talán az egyik legnehezebb kérdés társadalmi szinten: meddig magánügy, és mikortól szólhatunk bele abba, ki hogyan bánik a családtagjaival. Az óvónők számára talán még bonyolultabb, hiszen kötelességük jelezni a bántalmazás gyanúját, de nagy a felelősségük akkor is, ha tévesen riasztják a szerveket.

Az 1956-os forradalom eseményeire emlékezve a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium 7.a osztálya osztályfőnökük vezetésével a gimnázium munkácsi testvériskoláját látogatta meg Kárpátalján. A buszos kirándulásra az osztályt a gimnázium igazgatója, Endrédi Józsefné is elkísérte. Az utazást a Rákóczi Szövetség is támogatta.

A hónap témája

A hónap témája

Author

Dr. Török Csaba atya az Esztergomi Hittudományi Főiskola egyetemi tanára, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia TV-referense, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Tudományos Tanácsa Humán Reprodukciós Bizottságának tagja, a Magyar Sion, a Távlatok és a Szív című folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja, valamint széles látókörű, humánus szemléletű és kivételesen felkészült beszélgetőpartner. Vele beszélgettünk emberi és világi kérdésekről: hitelességről, hidakról és hatásokról.

Author

Dr. Aczél Petra nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének vezetője és oktatója, az újmédia és a médiaretorika elismert kutatója, számos könyv és tanulmány szerzője, nem utolsósorban édesanya. Őt kérdeztük ember és média viszonyáról.

Author

Más világban élünk-e ma, mint őseink? Jelentős mértékű ez a változás, vagy elhanyagolható? Mi ad számunkra ma támpontot, útmutatást? Kérdéseinkre dr. Bagdy Emőke válaszolt.

Author

Miközben a modern és posztmodern korszak a legnagyobb értékválságot hozta el a mai diákok számára, a felnövekvő generációk soha nem látott mértékben ki vannak éhezve a stabil, kiegyensúlyozott példaképekre. Dr. Gloviczki Zoltánnal, az Oktatási Hivatal elnökével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Társadalom- és Bölcsészettudományi Karának egykori dékánhelyettesével, volt egyetemi és középiskolai tanárral, valamint ötszörös családapával a tanárok és szülők örök, de megújulást követelő oktatói és nevelői feladatairól beszélgettünk.

A mi világunk

A mi világunk

„Fordulj az iskolapszichológushoz!”; „Nincs abban az iskolában pszichológus, hogy rendbe rakja azt a gyereket?”; „Mire való az iskolapszichológus, ha még ezt sem tudja megoldani?” – Tényleg, mire való az iskolapszichológus? Azért nem értelmetlen feltenni a kérdést, mert a pszichológián belül viszonylag új szakmáról van szó, és az iskolákban is viszonylag új tendencia, hogy legyen iskolapszichológus az intézményben. Nagyjából az 1980-as évek közepétől létezik iskolapszichológusi ellátás, és a 2000 utáni években vált majdnem általánossá. 

Beköszöntő

Beköszöntő

Az adventi időszak, a karácsonyra való készülődés a befelé fordulásról, a reményteli várakozásról, a meghittségről szól. Ebben az elmélkedéssel töltött csendes hónapban azonban nemcsak az év legszebb ünnepét várjuk, de végiggondoljuk azt is, mit hozott számunkra ez az esztendő. Szülőként én magam is különösen fontosnak tartom, hogy ezt az időszakot lehetőségeinkhez mérten a legszebbé

Vélemény

Vélemény

Author

Vannak fontos pillanatok. Amikor fontos mondatok hangoznak el. Valakitől, aki fontos számunkra. Valamiről, ami fontos nekünk-másoknak.

Ezekről a pillanatokról, ezekről a mondatokról, ezekről az emberekről és témákról elmélet is született: „az emlékezetes üzenetek elmélete”.

Nem hallottam még erről az elméletről, amikor gyerek- és fiatalkoromban átéltem az emlékezetes üzenetek

Author

Mi segít eligazodni a fiataloknak a mai világban? – kérdezik. Egyszerű a válasz: a család (szülők, testvérek, rokonok), az óvoda és leginkább az iskola, hiszen jól tudjuk, hogy az iskola az életre készít fel, művel, terelget, készséget (újabban már kompetenciát is) fejleszt egyre rafináltabb pedagógiai módszerekkel különféle iskolarendszerekben.

Ott van továbbá a kortárscsoport, kezdve

Rólunk

Új Köznevelés

Főszerkesztő:
Balatoni Kinga Cecília

Szerkesztő:
Indri Dániel

Megrendelés/hirdetés:
E-mail: kozneveles{kukac}ofi.hu

Szerkesztőség:
1074 Budapest, Rákóczi út 70.,
E-mail: kozneveles{kukac}ofi.hu
Telefon: (06-1) 235-7276

Az Új Köznevelés lapszámait minden iskola egy példányban ingyenesen megkapja. További példányszámok, illetve egyéb megrendelés esetén egy lapszám ára 600 Ft. Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Meg nem rendelt cikkekért nem áll módunkban honoráriumot fizetni.
Készül 5000 példányban.