A karácsonyi fényeken túl

A karácsony a legtöbb ember számára a meghittséget, a biztonságot és a szeretetet jelképezi. Sokak számára azonban inkább jelent feszültséget és krízist ez az időszak, mintsem boldog együttlétet. Mely gyermekekre kell jobban odafigyelni az ünnepek alatt, és miként nyújthat egy felnőtt segítséget – erről kérdeztük Reményiné Csekeő Borbálát, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjét.– A Kék Vonalnál érdekes jelenség, hogy akik év közben többször telefonálnak, ilyenkor egy kicsit visszavonulnak, és inkább a nagyobb horderejű problémákkal jelentkező fiatalok kerülnek előtérbe. Mi ennek az oka?

– A Kék Vonalat gyakran hívják olyan gyerekek is, akik alapvetően jól érzik magukat a bőrükben, és megtartó környezetben élnek, csak éppen egy aktuális helyzetben egy ingyenes telefonszám tűnik a legkönnyebben elérhető csatornának számukra, hogy egy felnőttel elbeszélgethessenek, együtt gondolkodhassanak, vagy egyszerűen csak elpanaszolhassák valakinek az aznapi sérelmeiket. A hétköznapi rohanásban elmaradnak a meghitt beszélgetések, de remélhető, hogy a szülők ünnepek közötti szabadsága lehetőség arra is, hogy ezekre ilyenkor otthon is könnyebben sor kerüljön. Viszont aki családi körben is magányos, aki lelki bajokkal küzd, aki nem érzi biztonságban magát otthon, abban az ünnepek felerősítik a rossz érzéseket, a feszültséget. Talán sokakban ez érleli meg azt a gondolatot, hogy ez így nem mehet tovább, és segítséget kér.

– Kik azok a gyerekek, fiatalok, akik a legveszélyeztetettebbek a karácsonyi időszakban?

– Mindazok számára válhat kifejezetten veszélyeztető időszakká a karácsony, akiknek a felnőttek – akár a család, akár a szakemberek – nem tudnak érzelmileg biztonságos, meleg környezetet biztosítani. Különösen nehéz ez az időszak egy válás közben-után, gyászban, éppen formálódó mozaikcsaládban és természetesen akkor, ha valaki nem töltheti családi körben az ünnepet.

– Milyen nehézségek merülhetnek fel az ünnepek alatt?

– Akinek sosem adatott meg a biztonságot, elfogadást, szeretetet adó család körében töltött karácsony, annak ezzel a veszteséggel évről évre meg kell küzdenie. Akinek pedig van szerető családja, de bármilyen okból nem lehet velük, attól sem lehet elvárni, hogy az ünnepnapok beköszöntével ne a hiány, a világ igazságtalansága miatt érzett harag, a szomorúság vagy akár a depresszív gondolatok erősödjenek benne. Ha családban telik az ünnep, de a család nem a meghittségről szól, az is nagyon fájó lehet. Létezik egy képeslapokról és reklámokból ismert kép a „szeretet ünnepéről”, de sokaknak az ünnep valójában kényszerű együttlétet jelent. Van, hogy a több közösen töltött idő csak arra jó, hogy a hétköznapok sodrásában szőnyeg alá söpört konfliktusok és feszültségek kirobbanjanak, így a viszonylag békésen folyó élet az ünnepek alatt valóságos rémálommá válik. Sokszor a szülők saját feldolgozatlan (akár gyerekkoruk óta hurcolt) sérelmei öntudatlanul is megmérgezik az ünnepi időszakot: akinek sosem volt gyerekként része a meghitt ünneplésben, nehezen tud segítség nélkül ehhez hátteret adni a gyerekeinek. A gyerekek viszont évről évre várják a Csodát, és ha a felnőttek nem tudnak túllépni a saját a frusztrációjukon és játszmáikon, akkor Csoda helyett csak a csalódás jön el.

– Azoknak a gyerekeknek, akik gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél élnek, hogyan tudnak a környezetükben lévő felnőttek segíteni? Mire kell az ő esetükben odafigyelni?

– Fontos a lehetőségekhez mérten a legszebbé varázsolni a családjuk nélkül élő gyerek számára is a karácsonyt, de ne tekintsük hálátlanságnak, ha minden erőfeszítésünk ellenére sem mosolygós arcokat látunk. A negatív érzéseket el kell fogadni, meg kell engedni, sőt ezek kifejezését bátorítani kell. Meg kell érezni, ha a nálam nevelkedő gyerek még nem tart ott, hogy őszintén örülni tudjon az ünnepeknek, neki az ünnep most (reméljük most még) a veszteségek feldolgozásáról szól. A gyerekotthonokból nagyon sokan hazamehetnek a vér szerinti családjukhoz az ünnepnapokra – ez azoknak, akiknek ez a lehetőség nem adatik meg, többszörösen magányossá teheti a karácsonyt. Fontos, hogy tartalommal töltsük meg számukra ezeket a napokat, legyünk mellettük, kiemelten figyeljünk rájuk. Ha van olyan nevelő, akivel bizalmi kapcsolatban vannak, akkor egy jó beszélgetés vele a legszebb ajándékká válhat.

– Gyerekeknél komoly konfliktusforrást jelenthet az összehasonlítgatás: kinek van jobb telefonja, divatosabb ruhája – ezalól a karácsonykor kapott ajándékok sem képeznek kivételt. Ráadásul a közösségi médiumok, a megannyi valós vagy photoshopolt szelfi még inkább kiélezik a helyzetet. Hogyan lehet ezt kezelni?

– A legjobb eszközünk a beszélgetés és a példamutatás. Mit posztolnak a felnőttek? Ajándékhegyeket és roskadozó asztalt? Magazinba illő lakásbelsőt dizájnkarácsonyfával? Miről beszélgetnek a karácsonyi asztalnál? Ha leginkább arról, hogy ki kinek mennyiért mit vett, akkor ne csodálkozzunk, ha ez lesz a fő téma a gyerekek körében is.