A mint Alma, A mint Apple

ábécé felnőtteknek

Ábécé mai gyerekeknek. Régóta kering ez az ábra a neten, mindössze annyi történik, hogy időről időre az egyik-másik betűhöz társított szót frissítik az éppen aktuális tendenciának, technológiának megfelelően, pl. Wifiből Whatsapp lett. No comment, gondolhatnánk, hiszen egy mai gyerek többet tarja a kezében az Apple-t, mint az almát, többet simogatja a Chrome-ot, mint a cicát, és lassan a kutya helyett a Kinect lesz az ember legjobb barátja.

Hogy mi az a Kinect? És a Zapp meg a Netflix? Nos, miközben megtanítjuk gyermekeinknek a szavakhoz tartozó kezdőbetűket, kérjük meg őket, hogy tanítsák meg nekünk a szavakhoz tartozó jelentést…

               

Forrás: www.cuteembroidery.com/10038002_how-children-learn-alphabet-nowadays.html

A digitális kor gyermekeinek nem árt néha a mozgás. Itt az idő, hogy felálljunk a padból, és az ábécé vagy a szavak tanulását összekössük a testmozgással. Az alábbi ábra szintén a neten található, amelyből megannyi ötletet meríthetünk:

  • Az ábrát változatlan formában angolórán tudjuk használni: minden szóhoz felvehetünk egy jellemző testhelyzetet, pl. a Frog-nál ugrálhatunk, mint a béka, a Swan esetében pedig eljátszhatjuk a hattyút.
     
  • Az ábra alapján készíthetünk magyar „mozgásos ábécét”: pl. A mint alma (és ekkor gömbölyítünk), B mint béka (ekkor ugrálunk), C mint cica (ekkor négykézláb mászkálunk), D mint Daru (ekkor lassan fel-le emelgetjük kinyújtott karjainkat), és így tovább. Fontos, hogy pótoljuk a táblázatból hiányzó magyar betűket, úgymint í, ny vagy sz. (Fontos, hogy ne az angol ábra szó szerinti fordításával éljünk, elkerülendő az „A mint repülő”, „B mint pillangó” stb.).

A betűk tanulásakor karjainkkal vagy egész testünkkel is utánozhatjuk a betű formáját. A legjobb, ha minél több érzékszervünket bekapcsoljuk egy-egy tanulási folyamatba.

Az ábécét nagyobb gyerekeknél is bevethetjük:

  • Irodalomórára állíttassunk össze a diákokkal külön névsort írókból, költőkből, regényszereplőkből vagy könyvcímekből.
  • Földrajzórán versenyezhetünk, ki tud több országot felsorolni az egyes betűkkel.
  • Történelemórán gyűjtsünk össze minden betűhöz annyi uralkodót, amennyit csak tudunk.

Éljünk a játékosság és a testmozgás örömével, a lehetőségeknek tárháza végtelen!

Forrás: www.abcyogaforkids.com