Olvasási idő: 
14 perc
Author

Debreceni Ifjúsági Ház

A belvárosi közösségi színtér

Üde színfoltja Debrecen életének a belvárosban található, 2011-ben megnyitott Ifjúsági Ház, amely elsősorban a fiatalok számára kínál kulturális és sportprogramokat, anonim ingyenes tanácsadásokat. A fiatalok körében csak Ifiháznak nevezett intézményben több civil szervezet kapott helyet, itt működik például a Csomópont Drogprevenciós és Információs Iroda, valamint a Rocksuli is.

A debreceni Ifjúsági Ház elődje, a Mezon Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda története egészen 1989 decemberéig nyúlik vissza. A Mezon 2011 nyaráig működött a város fenntartásában mint nonprofit, humán szolgáltatásokat ellátó speciális ifjúságsegítő intézmény. Tanácsadásaival és különböző szolgáltatásaival hozzájárult a fiatalok információs szükségleteinek kielégítéséhez, segítséget nyújtott a mindennapi életük során felvetődő problémák megoldásához. A tér azonban idővel szűknek bizonyult. Csősz Imrét, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztem a kezdetekről.

– Már 2005-ben megfogalmazódott a városvezetők és a helyi civil szakmai szervezetek részéről az a közös cél, hogy hiánypótló intézményként egy ekkora városnak mindenképpen szüksége van egy ifjúsági közösségi térre. A „Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja” I. ütemének keretében felújították a Fazekas Mihály Általános Iskola épületét, amely így megfelelőnek bizonyult egy ifjúsági házként működő intézmény számára. A belváros szívében, a Hal köz közelében 2011 szeptemberében nyitottuk meg az Ifjúsági Házat, amelyhez 2013. január 1-én a Hármashegyi Erdei Iskola, a gyermekek környezeti nevelésének kiváló helyszíne is csatlakozott. Összesen nyolc – az Ifiházban hat, az Erdei Iskolában két – kolléga végzi a szakmai munkát.

Milyen alternatívát tudnak nyújtani az Y és Z generációnak?

– Elsődleges célunk továbbra is az, hogy a számítógépek előtt egyre több időt eltöltő fiataloknak tartalmas és hasznos időtöltést, közösségi teret kínáljunk, ahol lehet tanulni és szórakozni, sorstársakkal, barátokkal találkozhatnak, vagy egyszerűen csak eljöhetnek asztali focizni. A kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy ne csak az Y és Z generációk találkozási pontja legyünk, éppen ezért vannak rendszeresen családi rendezvényeink is.

Milyen konkrét szolgáltatásokkal és programokkal várják a fiatalokat?

– Személyesen, telefonon, e-mailben, vagy akár honlapunkon és Facebook oldalunkon keresztül közhasznú információk szolgáltatása vehető igénybe. Nálunk is lehet számítógépezni, bizonyos keretek között természetesen. Érintőképernyős gépeinken vagy saját laptoppal, okostelefonnal, a wi-fi szolgáltatáson keresztül bárki ingyenesen informálódhat a világhálón.

Az olvasósarokban a napi sajtó is rendelkezésre áll, ezen kívül magazinokat olvashatnak a fiatalok. Továbbá országos és helyi rendezvényekre (koncertekre, színházi előadásokra, fesztiválokra) egyaránt van jegyelővételi lehetőség. Irodánkon belül plakátok, szórólapok, illetve apróhirdetések elhelyezését is biztosítjuk.

Mit lehet csinálni a házban például tanítás után?

– A közösségi tereket civil szervezetek, művészeti csoportok, klubok, illetve társaságok veszik igénybe. Heti, havi rendszerességgel kulturális, szabadidős és egyéb tevékenységek, programok várják az érdeklődőket. Például bekapcsolódhatnak az érdeklődők a Debreceni Táncművészeti és Egészségkultúra Egyesület, a Lesz Dance Tánc- és Sportegyesület, a DolceDance, az Evolution of East, az Indiai Tánccsoport vagy a Black Xs Team foglalkozásaiba. Válogathatnak számos zenei program közül: a Dharma Klubban hétről hétre különböző koncertek fogadják a fiatalokat. A fellépők az ország számos pontjáról, sőt külföldről is érkeznek. Aki nem konkrét programra érkezik a házba, hanem csak unatkozik és társaságra vágyik, a közösségi terünkben asztali foci, darts és különböző társasjátékok vannak, használatuk díjtalan.

Milyen szervezetek kaptak még helyet a házban?

– Legfontosabb együttműködő partnerünk a több száz tagot számláló Rocksulit üzemeltető Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület, amely 2011 óta a ház legfelső emeletén működik Vincze Béla vezetésével. Nálunk működik a Csomópont Drogprevenciós és Információs Iroda. Ezen kívül több civil szervezettel állunk rendszeres munkakapcsolatban. Ilyen például az Életreform Kulturális Egyesület, a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület, a Debreceni Fotóklub, a Karikás Kulturális Egyesület, a Szertelen Egyesület, a Basszus Magazin Egyesület, a Debreceni Női Egyesület, valamint a Hang-Kép Egyesület. Az underground zenei eseményeket rögzítő, publikáló SUB rádió is a házban működik. Infrastrukturális háttérként biztosítjuk, segítjük a Debreceni Ifjúsági Önkormányzat (DIÖK) tagjainak munkáját.

Az Ifjúsági Ház azon túl, hogy közösségi színtérként funkcionál, kisebb-nagyobb helyiségeinek köszönve saját és befogadott rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas. Az itt található galériában, valamint az épület folyosóin tehetséges fiatal művészek jóvoltából rendszeresen kiállítások fogadják az ide érkezőket.

Milyen helyet foglal el a város életében a ház?

– Közösségi térként elsősorban társaságok és egyének számára kínálunk találkozási pontot, ahol alkotó, gondolkodó műhelyekhez lehet csatlakozni, gondtalanul el lehet tölteni egy délutánt hasznosan, vagy éppen a kikapcsolódás szintjén.

Egy hely akkor él igazán, ha tudnak róla az érintettek. Honnan értesülnek önökről a fiatalok?

– A helyi médiával jól kialakult kapcsolatrendszerünk van, hiszen az elektronikus hírportálok, a nyomtatott sajtókiadványok rendszeresen feltüntetik kisebb-nagyobb rendezvényeinket, legyen szó kiállításról, előadásról, klubösszejövetelről, vagy a Termelői Udvarunkról.

Segítünk, ahol tudunk!

A Debreceni Ifjúsági Házban működő Csomópont Iroda az a hely, ahol a drogprevencióval kapcsolatos információk összefutnak, a területen dolgozó személyek és szervezetek találkoznak, illetve biztosítja a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai és infrastrukturális hátterét. Felkereshetik az irodát szülők, pedagógusok, szakemberek és diákok egyaránt. Az iroda vezetője Gesztelyi Tamás mentálhigiénikus, gyógypedagógus, a szakmai hátteret nyújtó Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület vezetője. A KEFE képzett kortárssegítő fiatalok kezdeményezésével, három felnőtt szakember támogatásával (pszichológus, mentálhigiénikus, gyógypedagógus) 1995-ben alakult. A szervezet küldetése, hogy a kortárs segítők önkéntes munkával tájékoztassák fiatal társaikat a mentálhigiéné és a testi egészségmegőrzés területén. Prevenciós programokat szerveznek az iskolákban (osztályfőnöki órák, előadás és beszélgetés formájában) és különböző iskolai és szabadidős rendezvényeken. Ezeken kívül rendszeresen tartanak tanácsadásokat az egyesület szakmai együttműködésében.
Minden héten hét témakörben kereshetik fel a fiatalok a szakembereket: hétfőn önkéntes munka és pályaválasztási tanácsadás, kedden jogi kérdésekben segít a szakértő. Szerdán délután Love-Pont párkapcsolati tanácsadással várja a fiatalokat Gesztelyi Tamás, illetve Morvai Gergely pszichológus segít a lelki problémák megoldásában. Szintén szerdán diákjogi tanácsadás is működik, csütörtök délután pedig grafológiai tanácsadás várja az érdeklődőket. Van egy nagyon barátságos tanácsadó szoba, ahová le lehet ülni és zavartalanul lehet beszélgetni. Ez a környezet nagyon fontos ahhoz, hogy megnyíljon a tanácsadásra érkező fiatal – mondja Gesztelyi Tamás.
A Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület vezetőjétől megtudtuk: újabb és újabb problémák jelennek meg a fiatalok körében a technikai eszközök fejlődésével. Sajnos nem csak a klasszikus módon használják az infokommunikációs eszközöket és a közösségi oldalakat a diákok, ezért felmerülnek személyiségi jogi, illetve pszichológiai kérdések. Egyrészt meghallgatjuk a hozzánk forduló fiatalt, akit kiközösítettek, vagy a tudta nélkül róla készült fényképet osztottak meg az interneten, másrészt megpróbálunk segíteni. Elmondjuk neki, hogy milyen jogi lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy lekerüljön az adott fénykép az internetről, valamint abban is segítünk, hogy lelkileg miként tudja feldolgozni az esetet.
Amennyiben egy olyan fiatal jön hozzánk, aki a perifériára került, az ifjúsági ház programjai révén lehetősége lesz egy új közösséghez tartozni, új dolgokat megismerni. Egyebek mellett ismeretterjesztő előadásokra, kulturális programokra járhat, részt vehet az Életreform klub foglalkozásán, lehetősége van táncot tanulni, beülhet kézműves foglalkozásokra. Ezek a közösségek nyitottak.
Nagyon jó lehetőséget látok ebben a házban, egyre több program jelenik meg, egyre többen tudnak rólunk. Bár vannak még feladatok, hogy még inkább ismerjék és használják a ház szolgáltatásait a debreceniek – tette hozzá Gesztelyi Tamás, aki beszámolt arról is, hogy március 19-én Fiatalok Egészségnapját szerveztek szűrővizsgálatokkal és felvilágosító előadásokkal. Beszélgettek a fiatalok a nőgyógyászati betegségekről, a HPV megelőzéséről, az emlő-önvizsgálatról, valamint a fogászati prevencióról és az egészséges táplálkozásról. Mintegy 100 diák vett részt a programon.

 

Vinczi Alexandra, a Debreceni Ifjúsági Önkormányzat elnöke:

 
– Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba az Ifjúsági Házzal?
– Nagy szerencsémre nem sokkal a megnyitása után rendszeresen jártam az Ifjúsági Házba, hiszen itt talált magának új otthont a Debreceni Ifjúsági Önkormányzat (DIÖK) is. Engem egy ismerősöm hívott magával, mert úgy gondolta, hogy hasznos lehetnék a csoport számára, és nekem is jót tenne egy ilyen közösség. Azonnal beleszerettem a DIÖK szellemiségébe. Számtalan koncerten, képzésen, konferencián és találkozón vettem már részt a házban, és nagyon örülök neki, hogy a debreceni fiataloknak van egy ilyen közösségi terük.
– Mi a célja a szervezetnek, amelynek 2013 óta te vagy az elnöke?
– A városban élő és tanuló fiatalok érdekeit képviseljük. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk különböző sport- és szabadidős programok, valamint képzések szervezésére. Az új rendszerű választásunk keretében a legtöbb debreceni középfokú oktatási intézményben egy-egy képviselőt választanak a diákok, és 2 éven keresztül ők fognak a DIÖK-ben tevékenykedni. Én koordináltam az új választást, valamint kapcsolatot tartok az oktatási intézményekkel. Emellett részt vesz a szervezet egy 180 fős országos ifjúsági rendezvény lebonyolításában, amelynek idén Debrecen lesz a helyszíne.
– Milyen segítséget kaptok a háztól?
– Tulajdonképpen a második otthonomként gondolok az Ifiházra. Egyrészt minden héten itt tartjuk a gyűléseinket, az irodánk is itt található. Bármilyen rendezvényt szervezhetünk itt, nagyon sok segítséget kapunk a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft-től, nélkülük lehetetlen volna a működésünk.
Az én személyes fejlődésemben is hatalmas szerepe van az Ifjúsági Háznak, valamint az itt dolgozó felnőtteknek. Hagyják, hogy kibontakozzak, és a magam útját járjam, de emellett mindig ott vannak, ha bármiben segítségre van szükségem.

Egy 17 éves lány:

– Hol hallottál a tanácsadásról?

Az interneten olvastam az anonim tanácsadás lehetőségéről az Ifjúsági Ház honlapján. Nagyon érdekesnek találtam, mert mindenféle tanácsadásról lehet hallani, párkapcsolati segítségnyújtásról azonban csak ritkán.

– Milyen problémával kerested fel a tanácsadást?

Első alkalommal az volt a gondom, hogy nem tudok hol ismerkedni, nincs egy olyan fiú, akivel járhatnék, bár vannak fiú barátaim.

– Miben segített a szakember?

A beszélgetés során kiderült számomra, hogy elég magas elvárásaim vannak a fiúkkal kapcsolatban, nagyon kritikus vagyok velük szemben. Ez gátolt abban, hogy jobban megismerjem őket. Ma már úgy gondolom – köszönve a tanácsadónak –, hogy a másik megismeréséhez több idő kell, és csak utána tudok jó döntést hozni. Jó volt ezeket a dolgokat egy felnőttel megbeszélni, aki nem a szülőm vagy a tanárom.

 

Rentka Zsuzsi, önkéntes

– Hogyan kerültél kapcsolatba a házzal?

A Rocksulival kezdetben csak évente kétszer, a félévzáró koncertek alkalmával találkoztam, majd ahogy a baráti körömből egyre többen elkezdtek ott zenélni, nekem is régi vágyam teljesült azzal, hogy beiratkozhattam basszusgitározni Szabó Zsolthoz. Később beléptem a R.Ö.N.K. tagjai közé. A Rocksulis működésemben azóta is elsősorban önkéntesnek tartom magam, illetve 2013 szeptemberétől kisegítek a basszusgitár tanszakon.

– Mennyire ismerik szerinted a fiatalok az Ifiházat?

Lassan kezd tudatosulni az emberekben, hogy immár harmadik éve az Ifiház a Rocksuli székhelye, a tapasztalatom alapján azonban még mindig vannak olyanok, akik sajnos nem tudnak a ház létéről, az itteni programokról. Pedig a Rocksuli mellett a táncos, zsonglőrös foglalkozásoktól kezdve, a könyvbemutatókon át a koncertekig számos kikapcsolódási lehetőségnek és szabadidős tevékenységnek ad helyet a ház.

Ifjúsági Ház Debrecen
Cím: 4025 Debrecen, Simonffy u. 21. – Információ, jegyértékesítés: +36 52 415 498 – www.ifihazdebrecen.hu