IUVENTUS VENTUS

Gloviczki Zoltán szerkesztőbizottsági tag

 

A szójátéknak is beillő latin szólás sokértelmű, s mint a szólásoktól ez elvárható: minden értelmében sokatmondó. Általános magyar megfelelője: „fiatalság: bolondság”. A két latin szó: fiatalság és szél. Szél, szélvész, vihar, veszedelem. Szelesség is tehát: afféle bolondság. Szellő azután, mely elsuhan felettünk, mellettünk, bennünk – ki mennyire fogja a szelet. De alapvetően ennél valami jóval súlyosabb légmozgás. Szélvész. Szélvész az adott fiatalember számára, mely felforgatja, megrázza, új és önálló utakra vezérli, s szélvész közben a körülötte élők számára is, érti, aki érti. Nem múlik el, nem suhan nyomtalanul, s bár nem mindig kiszámítható, bolondosnak is csak korlátozottan nevezhetjük. Nagyobb tiszteletet érdemel. Vihar. Kinek tisztító, kinek – akár csak részlegesen, akár csak pillanatnyi érzeteiben – pusztító. Szakadásokkal és szakításokkal, kényes és kínzó kérdőjelekkel, egyúttal azonban új válaszokkal, új kapcsolatokkal és tapasztalatokkal. Veszedelem. Veszedelmes, mert bolondos? Mert kiszámíthatatlan? Pedig mennyi mindent tudunk róla! Tanuljuk, átéltük magunk is – legfeljebb nem mindenki őrzi magában emlékeit. Talán mert maga is csupán bolondságnak tartja. Pedig igazi veszedelmessége éppen abban rejlik, hogy újra és újra saját magunkkal szembesít. Fel meri tenni azokat a kérdéseket, melyeket felnőttként magunkba és egymás közé gyűrünk. Veszedelmes, mert igaz. Igaz, és igaz válaszokra vágyik. A római hajós nép volt. Tudta jól, milyen veszélyes az erős szél. De hajózott, tudott mit kezdeni vele. Ismerte és szerette. Csupán ennyi a mi felelősségünk is.

Az elmúlt években különösen felerősödött az évezredes közös kétségbeesés a generációk közötti szakadék felett, melynek mélyén chat-ek és „webkettők”, megosztások és „szmájlik” meredeznek fenyegetően, amely azonban minden szociális, mentális, akár fejlődéslélektani velejárójával együtt cseppet sem mélyebb, mint amikor a IV. századi ifjak fennhang helyett magukban kezdtek könyveket olvasni. Kevés olyan médiáról, internetről, általában a mai ifjúságról szóló konferencián járok, ahol ne az alapvető kétségbeesés adná a felütést. Pedig a szélhez inkább vitorlát illik varrni, keresni.
Azzal messzebbre jutunk. Minél nagyobb a szél, annál messzebbre.

Számunk témái: fiatalság, tehetséggondozás, drámapedagógia, színház. A vitorla­varrásnak még csak nem is a nehézkesebb pillanatai.
Tavaszi szél.