Olvasási idő: 
10 perc

Karácsony az iskolában

Rákóczis karácsonyok

Szöveg: Harkályné Kovács Katalin igazgatóhelyettes

Iskolánkban, a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában immár harmincéves múltra tekint vissza a karácsonyi ünnepségsorozat.

2014 óta működünk református iskolaként, azóta igyekszünk még meghittebb, lelkileg is feltöltődést nyújtó adventi időszakot teremteni diákjainknak. Számunkra ez a négy hét a befelé fordulás, az elcsendesedés időszaka. Fontos hagyományokat alakítottunk ki az elmúlt évek során. Az iskola aulájában elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával veszi kezdetét az ünnepi készülődés. A hétfő reggeli áhítatok ilyenkor még bensőségesebbek. A református templomban is a gyerekek gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit, verset mondanak, énekelnek ezen alkalmakkor. Az adventi várakozás következő fontos eleme az óriási fenyő megérkezése az aulába. A hatalmas hófehér díszek a gyerekek munkái, akik alig várják, hogy végre feldíszíthessék közös karácsonyfánkat.

Advent időszakában fontosnak érezzük, hogy különböző adománygyűjtéseket szervezzünk rászoruló gyerekek, felnőttek javára. Az összegyűlt adományokat református szeretetotthonba visszük el. Nemcsak ajándékokkal igyekszünk segíteni, hanem elmegyünk óvodákba, idősek otthonába, hogy műsorainkkal is örömet szerezzünk.

A népdalénekesek, furulyások a karácsonyi népszokásokat – lucázás, regölés, betlehemezés – elevenítik fel kisebb közönség (osztályok, napközisek) előtt. Az osztályközösségek külön is ünnepelnek az utolsó héten. Kis fenyőfát visznek a termekbe, és közösen feldíszítik. A nagyobbak általában megajándékozzák egymást, a kisebbek műsorral készülnek, amit szüleiknek mutatnak be.

Iskolánk jellegéből fakadóan szoros kapcsolat van az általános iskola és a művészeti iskola között. A négy művészeti ág (zene, tánc, dráma, képzőművészet) együttes szereplése teszi teljessé az ünnepeinket ilyenkor is. A karácsonyi ünnepség is a zenészekkel közös ünnepünkké vált az elmúlt években.

Az utolsó héten rendezzük meg a karácsonyi hangversenyt az iskola aulájában, mely az egyik legjelentősebb eseménye az ünnepi időszaknak. A hangszeres zenét tanuló gyerekek ilyenkor kamaracsoportokban lépnek fel. A koncert végén a pedagógusok közös énekükkel lepik meg a közönséget.

A gyerekek által a legjobban várt esemény az utolsó tanítási napon az iskolai közös karácsonyi műsor. Ilyenkor nemcsak a gyerekek vannak jelen, hanem meghívjuk a város nyugdíjas pedagógusait is. Hagyományosan a drámacsoport vállalja magára évről évre a műsor elkészítését, ami idén kiegészül a hangszeres zenével, a néptáncosok népi játékaival, a betlehemessel. A képzősök dekorációja, a díszletek meghitt karácsonyi hangulatot varázsolnak az iskola aulájába.


Ünnepi készülődés

Szöveg: Bencs Zoltánné igazgatóhelyettes

Intézményünk, a kaposvári Nagyboldogasszony Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevében és szellemiségében katolikus iskola. Törekszünk arra, hogy ez hétköznapjainkban és ünnepeinken is tükröződjön. Adventben az iskola melletti főtér és a város fényben fürdik, karácsonyi dallamok és az adventi vásár adok-veszek hangjai hallatszanak. Mi itt a falakon belül csendesebben és meghittebben várakozunk.

A gimnazistákkal és a felső tagozatosokkal az adventi reggeleken közösen imádkozunk, énekelünk, és magunkkal viszünk egy-egy napi igét, ami eszünkbe juttatja a Jézus-várás örömét és az egymáshoz szeretettel odafordulás fontosságát. A legkisebbek a heti iskolai szentmiséken gyújtják meg sorra az adventi koszorún a gyertyákat, és kis verses-énekes műsorokkal szépítik mindnyájunk ünnepvárását. Az alsó tagozatosokat a tanítóik és a nálunk tanító papjaink Mikulás-váró műsorral szokták meglepni, a felsősök pedig a kicsiket saját készítésű apró ajándékokkal, hiszen az ajándékozás és a megajándékozottság örömét is jó átélni. Az adventi játszóházainkon is meglepetésajándékokat készítünk.

Két nap az adventben iskolai lelkigyakorlatot szervezünk a diákoknak és a pedagógusoknak is. A lelkigyakorlat lényege az elcsendesedés, ráhangolódás az elkövetkező ünnep valódi tartalmára, személyes feladatainkra.

A kicsik és a nagyok egyaránt adventi versünnepen lepik meg egymást és családtagjaikat, szeretetet és karácsonyi örömöt közvetítő versekkel. Ezeket a verseket meg a gitáros dalokat nem tartjuk benn az iskola falai között, viszünk belőle az óvodásoknak és az időseknek is, akiknek más ajándék talán nem is jut. A gimnazisták a helyi börtönbe is elviszik a karácsony örömét. Iskolánk fúvószenekara a város nagyon sok rendezvényén segít az adventi és karácsonyi készület derűjét megteremteni színvonalas előadásával.

A téli szünet előtt tartjuk iskolai karácsonyi műsorunkat, melyet alapvetően a mindenkori harmadik osztályos tanítók szerveznek. Szerepelnek itt a kicsik és nagyok, a fúvószenekar és a tanári kar tagjai is. Szülők, pedagógusok és diákok ünnepelnek együtt ezen a műsoron szereplőként vagy nézőként.

Ezzel kívánunk egymásnak boldog karácsonyt.


Karácsonyvárás a Hunyadiban

Szöveg: Ercsényi Judit igazgatóhelyettes

„Székre állok,
nagy leszek,
ajtórésen belesek.
Sül a beigli teteje,
menni, menni befele.
Ezüst csengő szól szerényen,
csillag ragyog fenn az égen. (…)
Betlehemi csillagok,
én is, én is itt vagyok.”

              (Szathmáry József Maryjoz)

Valahogy így kezdődik a várakozás a budapesti Hunyadi Mátyás Általános Iskolában.

A decemberi hetekben már mézeskalácsillat száll a technikateremből, nagy a sürgés-forgás. „Hol a liszt, hol a méz, ki látta a kiszúró formámat?” – ettől hangos az alagsor.  A Katalin-napi vásár, az osztálydekorációs verseny és a Mikulás a kicsiknél a várakozási időszak első programja. A technikaórákon készülnek el a szebbnél szebb és ötletesebb apró ajándékok, amik szépen becsomagolva várják a decemberi ünnepnapot.

Kétévente „Csillagszóró” előadást tartunk, ekkor részesülnek a szülők, a nagyszülők és a testvérek abból a szeretetből, amely az adventi időszakot jellemzi az iskolánkban.

A tavalyi tanévben a RAM-ban tartottunk egy kiemelkedően nagy sikerű előadást: volt ebben ének, próza, balett és modern tánc. Néptáncosaink egy betlehemes játékot adtak elő. Egyszerre 102 gyerek volt a színpadon, egyszerre 102 szempár csillogott, és adta át a várakozás örömét a nézőknek. Énekkarosaink, hangszeren játszó diákjaink fellépésükkel is a karácsony hangulatát varázsolták a színpadra.

A Hunyadi egyik különlegessége saját fuvolaegyüttese, az Allegretto. Az együttest mostani és régi diákjaink alkotják. Az ő gyönyörű játékuk mindig az utolsó szám. A művészi élmény áthatja a nézőket, a műsor lezárásaként kicsik és nagyok együtt énekelnek.

És amikor már majdnem minden kész, akkor még egy csoda történik: az év utolsó kiállítása, ami nálunk mindig valami ünnepi, valami meglepő. Belépve az iskolai AULART Galériába, mindig valami különlegesség tárul elénk. Legutóbb jégcsapokkal teli lámpás kis házak közé érkeztünk, de volt, amikor egy nagy szobába, ahol már a karácsonyfát is feldíszítették, és mindenhonnan ajándékok kandikáltak ki a díszcsomagokból.

És milyenek az ökoiskolás, hunyadis karácsonyfadíszek? Újrahasznosítottak! Volt, amikor teafilterekből hajtogatott csillagokkal dekoráltunk, volt, amikor egy műanyag lapot fűztünk körbe a fán. Mindkét alkalommal kiállításra kerültek a csodálatos zöld fenyők. A FŐKERT pályázatán külön elismerést és I. díjat is nyertünk.

Évek óta a legnagyobb öröm, hogy annyi jó szívvel összeállított cipősdobozt tudunk elvinni a MikulásGyárba! Minden évben több és több doboz az ajándékunk, a legutóbb 102 db volt.

Hagyományosan Luca-napkor rendezzük a Jóságfa elnevezésű programunkat. Ezen az eseményen a tanév kezdete óta megrendezett versenyek eredményhirdetésére kerül sor. Az osztályfőnökök egy-egy szép üzenetet írnak az osztályuknak, a kedves írások pedig felkerülnek a közös karácsonyfára. Bárki, aki bejön az iskolába, nagy kíváncsisággal olvassa őket. Ezen a délelőttön egy-egy osztály műsort mutat be: egyszer angol karácsonyi dalokat hallunk, máskor egy karácsonyi történetet adnak elő a gyerekek, vagy az énekkar mutatja be karácsonyi műsorát.

A kerületben minden évben adventi templomi koncertet adnak az iskolai énekkarok, amelyen a mi kórusunk is szépen szerepel.

Az osztályok a téli szünet előtti napokban osztálykarácsonyt tartanak. A nagyok már maguk szervezik: vannak, akik műsort állítanak össze, mások vetélkedőt szerveznek, és akadnak olyanok is, akik kihúzzák egymás nevét, és a saját maguk által készített ajándékokkal lepik meg egymást. A kisebbek a tanító nénik segítségével készülődnek.

A karácsonyi hangulathoz tartoznak a téli sportok is, hisz diákjaink nagyon szeretnek korcsolyázni. Az év utolsó testnevelésóráin több osztály is korcsolyát húz, és az óbudai vagy a városligeti jégpályán koriznak. De akik bent maradnak, azok is lelkesen részt vesznek az ún. Mikulás-kupán, ahol sor- és váltóversenyeken mérik össze ügyességüket. A játékvezetők a Mikulás „helyi küldöttei”.

A Hunyadiban a tanárok és a diákok együtt teremtik meg az advent és a karácsony hangulatát, ami áthatja a várakozás örömteli, békés idejét, megszépítve hétköznapjainkat.