Komlóska

Komlóska a Zemplénben fekvő varázslatos kis ökofalu, mely számos saját termékkel is büszkélkedhet. Itt található az ország legkisebb létszámmal működő iskolája is. Nyolc gyerek jár a négy évfolyamba, részben összevont osztályokba.

A látogató, amint belép Komlóskára, ami a magyarországi ruszinok egyik központja, szinte egy új világba csöppen, ahol a békesség, a tisztaság, a vendégszeretet és a hagyománytisztelet köszön vissza rá.

Komlóska az osztálykirándulások, nyári táborok, családi pihenés és céges rendezvények ideális helyszíne.

Minden évszakban sok a látnivaló: Solymos vára – várrom, sziklatornyok, források, túra útvonalak (Szent Erzsébet Út, Engesztelő Zarándokút, Országos Kéktúra, Rákóczi-, Zöld túraútvonal), természetvédelmi és erdészeti tanösvény, ruszin tájház, görögkatolikus templom, kiállítások, sok szép ünnep, egészséges helyi termékek, sajtműhely, szörpüzem, 5000 rózsa. A Zemplén csodái, a várak és kastélyok, a Tokaji borvidék, a Zempléni Tájvédelmi Körzet pedig elérhető távolságban vannak Komlóskától. Vendégeinket szép szobákkal, finom ételekkel és jó szóval várjuk az Erdei Óvoda és Iskolában.

Komlóska Község Önkormányzata megnyitotta az újonnan épített Erdei Óvoda és Iskola intézményét.

A Zöld Óvoda és Iskola program helyi pedagógusok és helyi szakemberek részvételével folyik. A részt vevő diákok és a helybeliek közös aktivitása egészséges környezetben, valódi termékek előállítása során a természetes értékek felismeréséhez vezet, valamint tudatos használatra és fogyasztásra tanít. Valódi tanulással tartós tapasztalatot szerezhetnek a diákok.

A 34 fő befogadására alkalmas épületben egy 14 férőhelyes (7 db emeletes ágyas), egy 16 férőhelyes (8 db emeletes ágyas), diákoknak kialakított szobát és 2 db 2 külön ágyas pedagógusszobát alakítottunk ki.

A csoportok számára számos modullal biztosítjuk a tartalmas itt tartózkodást.

Különleges élmény a komlóskai természeti értékek megismerése, a helyi hagyományok őrzése és a helyi kézműves termékek saját kezű előállítása, kóstolása.

Vállaljuk, hogy a hozzánk látogató csoportoknak az érkezéstől a távozásig segítünk a programokat összeállítani. A csoportjainkat animátorunk segítségével végigvezetjük a modulokon.

Vendégeink igényüknek megfelelően tetszőlegesen összeválogathatják a programot, étkezési igényeiket is figyelembe vesszük.Tanmodulok:

 • A kecskétől a sajtig: kecskefejés, legeltetés, pásztorbotfaragás, sajtkészítés
   
 • A gyümölcsfától a lekvárig és a szörpig: ismerkedés a gyümölcsfákkal, gyümölcsökkel, gyümölcsök feldolgozása hagyományosan és modern módon
   
 • Én kis kertem: házi kertek jelentősége, a zöldségek felhasználási módjai
   
 • Régi tudást újrahasznosítani: gyógynövények és széles körű felhasználásuk, kenyérsütés kemencében
   
 • Az erdő mint természetes élettér: az erdő lakói, vadgazdálkodás, erdei gombák megismerése
   
 • Erdőgazdálkodás: facsemetétől a farönkig
   
 • Helyi körforgásokat újból életre kelteni: állatsimogató, ökogazdálkodás, harmóniában a természettel
   
 • A függéstől az önellátásig: a megújuló energia hasznosítása a tündérkonyhában.

Komlóska Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő települése, a Magyar Falumegújítás bajnoka. A Nemzeti Vidék Stratégia mintatelepülése, ahol a számtalan kulturális hagyomány és kultúrtörténeti érték megőrzése mellett egy önfenntartó ökofalumodellt valósítunk meg.

Eddigi csoportjainknál óriási siker volt a helyi termékek készítése.

Javaslom, próbálják ki moduljainkat.

Elérhetőség és időpont-egyeztetés:

Komlóska Község Önkormányzata
H-3937 Komlóska, Rákóczi F. út 27.
Telefon: 47/338-127
Fax: 47/538-013
E-mail: komloska@t-online.hu
Honlap: www.komloska.hu
Facebook-oldal:
www.facebook.com/komloska.kozseg