Nemzeti Köznevelési Portál

Októberben indul útjára a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP). A fejlesztők szándéka egy olyan interaktív honlap létrehozása volt, amely tartalmával és a felhasználók számára kínált funkcióival vonzó tanulási-tanítási környezetet biztosít pedagógusnak, diáknak, szülőnek egyaránt.

Tanár

A tanár a keresési lehetőségeknek köszönhetően gyorsan megtalálhatja a tantárgyhoz, az évfolyamhoz vagy a témakörhöz illő tartalmakat, feladatokat, amelyeket elmenthet saját tudástárába. Feladatokat hozhat létre, amelyeket megoszthat az osztályával. A tankönyvi leckéket, a tanulási útvonalakat átrendezheti, így a saját gyakorlatának leginkább megfelelő módon tudja a tananyagot feldolgozni a diákokkal.

A tanítás megszervezésén túl azonban szakmailag is fejlődhet: megismerkedhet a tanártársai által használt módszerekkel, miközben saját tanítási ötleteit is megoszthatja másokkal.

Diák

A tartalmak közötti eligazodásban a diákokat is segíti a tematikus böngésző, a kulcsszavas keresés és a sokféle paramétert felölelő összetett keresési funkció. A felhasználói profil lehetővé teszi számukra a saját tartalomtár használatát, amelyben saját tartalmakat és feladatokat tudnak létrehozni, elmenteni és megosztani. Sokféle tartalomtípus tölthető le és fel az oldalra.

Megfelelő tudáspróbákkal saját maguk is folyamatosan tesztelhetik tudásukat, elért eredményeiket pedig könnyen összevethetik a korábbiakkal. Mindehhez több ezer megoldandó feladat áll a rendelkezésükre.

Szülő

A szülők a közös tanulással segíthetik leghatékonyabban gyermekeiket, amihez aktuális meglévő tudásuk nem mindig elegendő. A portál segítségével gyorsan felfrissíthetik, illetve ellenőrizhetik tudásukat a legkülönbözőbb témákban. Kereshetnek és elmenthetnek tananyagokat és feladatokat a saját tartalomtárukba, amelyeket megoszthatnak gyermekeikkel. Továbbá ellenőrizhetik gyermekeik portálon elért tanulmányi eredményeit.

A portál megpróbálja elősegíteni a tanulás és tanítás interaktivitását, összehangolni a tanárok, a diákok és a szülők tevékenységét.

Az oldalak és a tartalmak bármilyen eszközön (okostelefonon, tableten, laptopon, asztali számítógépen) megjeleníthetők; felhasználhatók tanulás, gyakorlás, felmérés céljára egyaránt. Ajánljuk mindazoknak, akik tartalmilag és a funkciók tekintetében is változatos tananyagbázist keresnek a tanításhoz, az önálló tanuláshoz vagy az otthoni tanulás támogatásához. A tanárok és a diákok mellett ezért számítunk a szülők érdeklődésére, közreműködésére is.

 

Tudnivalók az NKP-ról

Mi a portál célja?
Korszerű tanítási és tanulási módszerek alkalmazására ösztönző, vonzó tanulási környezet biztosítása, tág lehetőségeket kínáló tudásbázis nyújtása a differenciált oktatás megvalósításához. Célja továbbá az oktatást segítő tartalmak és szolgáltatások körének folyamatos bővítése.

Milyen típusú tartalmakat tud a portál megjeleníteni?
Videókat, képeket, hangfájlokat, letölthető dokumentumokat, külső hivatkozásokat, webalkalmazásokat.

Kik érhetik el a portálon megjelenő tartalmakat?
A portálon lévő tartalmak (animációk, filmek, interaktív feladatok és tesztsorok) mindenki számára előzetes regisztráció nélkül hozzáférhetők.

Miért érdemes regisztrálni?          
A regisztrált felhasználók a portálon lévő tananyagokat, a saját igényeiknek megfelelően szerkeszthetik, bővíthetik, illetve meg is oszthatják egymással.