Olvasási idő: 
8 perc

Nemzeti Köznevelési Portál – a jövő okosportálja

Stratégiai partner: Microsoft Magyarország

Minden technológiai cég stratégiai céljának tekinti a hazai oktatás fejlesztését, de a Microsoft azon kevés vállalat közé tartozik, amely helyi szinten is minden létező támogatást igyekszik megadni az oktatási szektornak, hogy jól képzett fiatalok kerüljenek ki az iskolákból. Az Okosportál létrehozásában való szakmai és technológiai közreműködést vállaló Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetőjét, Merényi Ádámot a portál technológiai hátteréről kérdeztük.

Miért tartja fontosnak a Microsoft, hogy anyagilag és szakmailag támogassa a hazai oktatás fejlesztését?

– A magyar gazdaság versenyképessége a fiatalok versenyképességén múlik – ezért is törekszünk rá, hogy felelős technológiai cégként a tőlünk telhető módon segítsük a hazai oktatás hatékonyságának növelését. Meggyőződésünk, hogy a megoldásainkat használva a diákok olyan képességekre és tudásra tesznek szert, ami óriási előnyt jelent majd számukra a munkaerőpiacon, de a mindennapi életben is nagy hasznát vehetik. Minél többen és minél hamarabb ismerkednek meg a digitális tudással Magyarországon, annál versenyképesebb lesz az egész országunk. Ebből pedig végeredményben mi is profitálunk, hiszen tehetséges, 21. századi tudással rendelkező jelöltek közül válogathatunk.

– Mit érdemes tudni az Okosportál nyújtotta szolgáltatásokról és az azokhoz kapcsolódó fejlesztésről?

– A portál interaktív tananyagokat kínál. Lehetőséget ad egyéni tanmenet összeállítására, saját feladatsorok készítésére, illetve arra, hogy szemléltető anyagokat, videókat, prezentációkat, képeket, linkeket illesszünk be a tananyagba.

Meggyőződésem, hogy a visszajelzés lehetősége, a kétirányú kommunikáció az egyik legjelentősebb változás, amit az Okosportál bevisz a magyar oktatásba. Hiszem, hogy ez pozitív hatással lesz a diákok motivációjára és bevonódására, a tanárok és a szülők viszonyára, és az intézmények közötti tudásmegosztáshoz, a legjobb gyakorlatok elterjesztéséhez is hozzájárulhat majd.

Közel másfél éven át mintegy ötven szakértő dolgozott azon, hogy a portállal kapcsolatos legnagyobb kihívásokra választ tudjunk adni. Például arra, hogy a legkorszerűbb technológiát tegyük a portál mögé. Ugyanis még a fejlesztési időszakon belül is megjelent egy új, hatékonyabb technológia, így félidőben kellett architektúrát váltanunk.

Bár a portál elindult, a fejlesztése nem zárult le: a funkciók és a tartalom a felhasználók visszajelzései alapján tovább bővülnek.

– A szolgáltatások eléréséhez szükséges-e regisztrálni?

– A portálon regisztráció nélkül is lehet majd böngészni. Mindenképp érdemes azonban regisztrálni, mert csak így lehet új tartalmakat létrehozni, saját anyagokat, eredményeket tárolni, amiket később vissza lehet keresni. A regisztrációval tehát személyre szabható a portál, és akár más felhasználókkal is fel lehet venni a kapcsolatot. Így a portál közösségeket teremthet.

– Egy oktatóportál esetében fontos a platformfüggetlenség. Ez hogyan valósul meg?

– A legmodernebb technológiák – amelyeket a Microsoft is használ szolgáltatásai fejlesztésekor – már automatikusan biztosítják, hogy az adott tartalmi elemek mindenféle eszközön a legoptimálisabb formátumban jelenjenek meg, függetlenül az azokon használt rendszerektől, a készülékek gyártójától és így tovább. Sőt, kiemelt cél, hogy kiaknázzák annak az eszköznek minden hasznos képességét, amelyről felkeresik a rendszert.

– Mi biztosítja, hogy a portál egyidejű hatalmas látogatottság mellett is gyorsan működjön?

– A portál az egyik legmodernebb felhőalapú technológiára épül, az Azure-ra. Ez biztosítja azt a tekintélyes, de rugalmasan változó szerverkapacitást, ami a gyors működéshez kell. A portál elindításához ezért nem volt szükség pénzt költeni a legnagyobb terhelés kiszolgálására is képes gépekre. Ehelyett az Azure automatikusan szabályozza a rendszer terhelését, és hozzáigazítja az erőforrásokat az aktuális igényekhez. Erre mondjuk mi azt, hogy az Azure jól skálázható, ezért gazdaságos. A rendszer zökkenőmentes működéséhez csak internetkapcsolat szükséges, nem kell az iskoláknak saját szervereket és rendszereket karbantartaniuk, ezt a Microsoft biztosítja. A cég adatközpontjaiban óriási, szinte végtelen kapacitás áll a diákok rendelkezésére.

– Mi biztosítja a portálon lévő adatok biztonságát?

– A Microsoft az első olyan felhőszolgáltató Európában, amely rendelkezik uniós adatbiztonsági tanúsítvánnyal. Ez azt is jelenti, hogy az úgynevezett Safe Harbour tanúsításhoz képest többletgaranciákat nyújt. Ezeket a rendszereket alaposan megvizsgálták, és ezek a vizsgálatok megerősítették, hogy nemcsak a technológiai színvonal, de a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó szabályok is garantálják, hogy az oktatási rendszer adatai biztonságban vannak. Ezért vállal a Microsoft teljes körű garanciát. Jelenleg nincs a világon még egy civil felhőszolgáltató, amelynek világszerte annyi adatközpontja volna, mint nekünk. A Microsoftnak idén már világszerte 19 régiós felhőközpontja van. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi az adatvesztést.

– Sokszor hangzanak el olyan kifejezések, amelyeket talán nem mindenki ért vagy ismer. Mit jelent például a „felhőalapú szolgáltatás”, a „platform” vagy az „etikus hackelés”?

– A legfontosabb ezek közül a felhőalapú technológia. Ez lényegében annyit jelent, hogy egy adott számítástechnikai szolgáltatás – mint amilyen például az e-mail-levelezés – nem a felhasználó saját hardvereszközén fut, hanem távoli szervereken, amelyeket egy hálózaton keresztül ér el. Így azt az infrastruktúrát (szerverparkot), amit korábban méregdrágán kellett megvásárolni és üzemeltetni, ma már azt interneten keresztül, szolgáltatásként is megkaphatjuk. Ezáltal a felhő az olyan képességeket, mint az e-mailezés, a nagy tárhelyet igénylő állományok tárolása vagy a komolyabb szoftverek működtetése, közműszerűvé, azaz a távolból eljuttatott szolgáltatássá teszi.

A platform egy szoftveres környezet, amelyen igénybe vesszük az előbb említett szolgáltatásokat. Ilyen például a Windows 10 operációs rendszer is.

Az etikus hackelés során pedig a legjobb tudású mérnökök keresik az egyes rendszerek sebezhetőségét azért, hogy a cégek tovább tökéletesíthessék a biztonsági rendszereiket. Az etikus hacker megosztja a gyártóval, hol vannak a biztonsági rések, segít megelőzni azokat a hackereket, akik valóban kárt okozhatnának a gyártónak és a rendszerek felhasználóinak.

– A portálon kívül milyen támogatást nyújtanak még az oktatási rendszernek?

– A legfontosabb, hogy számos szolgáltatásunkat, így például az Office 365 felhőalapú szolgáltatásait ingyen tesszük elérhetővé az oktatás minden résztvevője számára. Mintaprojekteket indítunk iskolákban a tananyagfejlesztés terén, a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézményeknek akár hardvertámogatást is adunk, és részt veszünk az okosiskolák fejlesztésében. (Az okosiskolában a hagyományos osztálytermi környezetben alkalmazzák a technológia legújabb vívmányait – táblagépeket, mobilalkalmazásokat stb. –, így interaktív oktatási környezetet hoznak létre. – A szerk.) Az iskolának minél előbb fel kell zárkóznia a digitális technológiát és internetet használó világhoz.

Mindezek mellett a Microsoft tavaly elindította és az idén is meghirdette a Microsoft Innovatív Pedagógus Programot, egy ingyenes továbbképzési programot, amelynek keretében a részt vevő tanárok megtanulhatják, hogyan alkalmazhatják a számítástechnikai eszközöket és alkalmazásokat az oktatásban. Tavaly közel 350 ezer pedagógus és 35 ezer iskola vett részt a világ minden tájáról ebben az ingyenes képzési programban.