Olvasási idő: 
10 perc

Nyári könyvajánló

Bartos Erika: Buda tornyai / Buda hegyei
Brúnó Budapesten
Móra Kiadó

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve? Tudod-e, milyen szobor bújik meg az Erzsébet-kilátó legfelső lépcsőfoka alatt, honnan kapta a nevét a Hármashatár-hegy, és hogyan alakult ki a Szemlő-hegyi-barlang? Ültél-e már a libegőn, a fogaskerekűn vagy a Gyermekvasúton?

A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és meseszerűen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal. Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

www.mora.hu

 

Gévai Csilla: Amíg utazunk / Amíg repülünk
Pozsonyi Pagony

Amíg utazunk a villamoson, a metrón, a trolin, a libegőn, a fogaskerekűn, megtudhatjuk... miért piros a metró, hogyan működik a mozgólépcső, miért a 72-es trolibusz a legjobb járat, és mennyiféle áramszedő van. Amikor pedig leszállunk, lehet sétálni a Gellért-hegyen, üldögélni a Duna-parton, piknikezni a Kamaraerdőben. Gévai Csilla meséjében Baranyai b. András nagyon budapesti rajzaival újra felfedezhetjük Budapestet – együtt a gyerekekkel. Minden fejezetben találunk egy végigjárható útvonalat. Utazzunk végig ezeken, olvassuk el hozzá a meséket, és tudjunk meg sok mindent Doma, Panni és Nanuk, a kis eszkimó segítségével. Mert Budapesten nyaralni jó!

Az Amíg repülünk című kötet hasonló módon vezeti végig olvasóit Ferihegyen, a Repüléstörténeti Kiállításon vagy éppen Budapest egykorvolt hidroplánkikötőjében.

www.pagony.hu

 

Janosch: Irány Panama!
Móra Könyvkiadó

Kistigris és Kismackó, a két jó barát nem fél semmitől, hiszen együtt nagyon erősek. Akár egy tigris meg egy medve. Békésen éldegélnek folyóparti házikójukban, aztán egy napon a vízen különös ládát pillantanak meg. „Panama” – díszeleg az oldalán, és banánillat árad belőle. Kismackó úgy gondolja, hogy Panama csakis álmai országa lehet, és barátjával, na meg a négy keréken guruló Tigriskacsával együtt elindul, hogy felkeresse ezt a csodás helyet.

Janosch (eredeti nevén Horst Eckert) az egyik legismertebb német meseíró, több tucat képes mesekönyvét gyerekek és felnőttek milliói ismerik és szeretik szerte a világon. Az Irány Panama! című meséje 1979-ben elnyerte a német gyermekirodalmi nagydíjat.

www.mora.hu

 

Erwin Moser: A tigrisbogár
Manó Könyvek

A levéltetű elhiteti a kert lakóival, hogy a krumplibogár valójában elvarázsolt indiai tigris. A hangyáknak istenük van: barna színű, és bőg, mint a tehén. A ravasz légy pedig egy mese segítségével szabadul ki a pók hálójából. Aki egyszerre vágyik bűbájos és mókás állatok társaságára, vidám kalandokra, valamint filozófiai mélységű gondolatokra, olvassa Erwin Moser történeteit!

www.manokonyvek.hu

 

Berg Judit: Tökmagok Afrikában
Most én olvasok! sorozat
Pozsonyi Pagony

Berg Judit négy könyvének főszereplői a tökmagok, vagyis parányi gyerekek, akik Páfrányfalván élnek, és nagyon kíváncsiak a világra. Tökmag apó, a falubeli tudós varázsló révén mindenféle varázsszer birtokába jutnak, amelyek segítségével különleges helyekre, ismeretlen világokba jutnak el. A Tökmagok sorozat célja az olvasás megszerettetésén és a szórakoztatáson túl az ismeretterjesztés. Minden rész a körülöttünk levő világ egy újabb izgalmas darabjának felfedezése.

Most én olvasok! sorozat könnyű, egyszerű olvasmányokat kínál olvasni már tudó, de még nem gyakorlott gyerekek számára. A sorozat szerzői négy különböző olvasási szinten írnak vidám, szórakoztató történeteket kisiskolásoknak. A mesék elolvasásával próbálkozhatnak ügyesebb elsősök is, de a történetek jó gyakorlást, szórakozást és sikerélményt nyújtanak az olvasásban még nem túl jártas másodikosoknak, harmadikosoknak is. A negyedik olvasási szint történetei pedig átvezetést jelenthetnek a felső tagozat terjedelmesebb kötelező olvasmányaihoz. A sorozat köteteit Mészely Ilka színes, humoros, vidám rajzai illusztrálják.

www.pagony.hu

 

Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Kolibri Könyvkiadó

Balatóniában, a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, és kezdetét veszi a kaland…

kolibri.libricsoport.hu

 

 

 

David J. Smith: Ha a világ egy falu lenne
Tessloff és Babilon Kiadó

Képeskönyv gyermekeknek rólunk, emberekről. Kik vagyunk mi? Hol élünk? Mit eszünk? Milyen nyelveket beszélünk? Milyen vallásokat gyakorlunk? Ma már több mint 7 milliárd ember él a Földön – ez akkora szám, hogy felfogni sem lehet. De mi van akkor, ha az egész világot úgy képzeljük el, mintha egy falu lenne, amelyben csupán 100 ember él? Ez a 100 ember pont annyira sokszínű, mint az a 7 milliárd, amelyik jelenleg a Földön él. A 100 emberből: 21 kínaiul beszél, 10 kevesebb mint napi 500 forintot keres, 14 nem tud írni vagy olvasni, 45-nek van tévéje otthon, 47-nek nincs elég ennivalója. A képek és a szöveg a sok adattal gondolkodásra készteti a gyerekeket, kérdéseket ébreszt bennük: arra inspirálja őket, hogy tudatos, felelősségteljes felnőtt váljon belőlük.

www.tessloff-babilon.hu

 

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Pozsonyi Pagony

Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és a nyár kilátástalanul unalmasnak ígérkezik... Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja! Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik.

www.pagony.hu

 

Roald Dahl: A barátságos óriás
Kolibri Kiadó

A Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, azaz a HABÓ nem közönséges csontkrámcsáló óriás. Ahhoz túlságosan is kedves és gyámbor. Szofi legnagyobb szerencséjére. Ha ugyanis bármelyik másik óriás rabolta volna el az éjszaka kellős közepén, hamarosan felfalta volna reggelire. Amikor Szofi megtudja, hogy az óriások Angliába loholnak, és egészben nyeldekelnek le kedves gyerkedliket, ő meg a HABÓ elhatározza, egyszer s mindenkorra véget vetnek a szörnyűséges emberevésnek!


kolibri.libricsoport.hu

 

Péczely Dóra (szerk.): Szívlapát
Tilos az Á Könyvek

A versek nem mennek ki a divatból. A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban. Lesz köztük olyan darab, ami eleinte úgy lötyög rajtad, mint apád harmincéves bőrkabátja, aztán szépen belenősz. Lesz olyan, ami egyáltalán nem tetszik, és nem is fog soha. Aztán jön a szerelemvers első látásra, majd a nagy, örök kiválasztottak.

Szívlapát című versgyűjteményben 85 köztünk élő költő 150 verse olvasható. Vannak olyan szerzők, akik már évtizedek óta írnak, és vannak, akik meg sem születtek, amikor másoknak már verseskötetük jelent meg.

„A költészet (...) jégdarabkák összekoccanása, falevél-fagyasztó éjjel és csalogányhímek párbajozása” – ahogy a költő Borisz Paszternak írja, szóval valami érzéki dolog, amiről nem könnyű beszélni. De mondja az önmagát. Mert persze szó, szó, szó. Ám nemcsak szó, hanem kép és ritmus is. És valami olyat ad, hogy jé, létezik az ember, aki én is vagyok, pedig néha úgy érzem magam, mint egy nyúzott palotapincsi, akit szívlapáttal csaptak homlokon. Vers a lelke mindennek. 

www.pagony.hu

 

Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok – Kalendárium
Naphegy Kiadó

A Naphegy Kiadónál jelent meg Molnár Krisztina Rita nagy sikerű Maléna kertje (2013) és Krétarajz (2016) című regénye, melyek folytatása a műfaját tekintve gyermekkalendáriumként meghatározható Derűs hétköznapok. E harmadik kötet az időre figyelmeztet. Maléna, Janó és Luca mindennapjairól olvashatunk ezúttal is, és a szerző arra hívja az olvasóját, hogy ragadjon tollat, és jegyezze fel a mindennapok megőrzendő részleteit. A főszereplő gyerekek leleményesek és ötletesek, így a napok forgatagában képesek rögzíteni a számukra fontos felismeréseket és tapasztalatokat. A legszürkébb napon is rálelnek egy-egy ritka percre, a legundokabb februárban is akad számukra valami érdekes. Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációi különleges harmóniában élnek a szöveggel.

www.naphegykiado.hu

 

Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb – 100 idegen szó verses magyarázata
Móra Könyviadó

Az olvasó, akár gyerek, akár játékos kedvű felnőtt, 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát találja meg e rendhagyó „idegen szavak szótárában”. A köznapi szóhasználatban, a beszélgetésekben, az interneten, a hírekben, az iskolában, a tankönyvekben nap mint nap előkerülnek ezek a kifejezések, amelyek könnyen megakaszthatják a megértést, ha jelentésükkel nincs tisztában, aki hallja vagy olvassa őket. A lexikon forgatható hagyományos verseskötetként is, amelyben vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel, a jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig. A versek humorával – és az olvasóval – összekacsintó, egyszerre kacagtató és elgondolkodtató illusztrációk Kárpáti Tibor munkái.

www.mora.hu