Programajánló

2015. október

Összeállította: Indri Dániel

 

Nemzeti Emlékpark

Recsk, folyamatosan látogatható

A település felett, Csákány-kő kőbányája közelében 1950 októbere és 1953 ősze között működött az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által a szovjet Gulag-táborok mintájára titokban létrehozott kényszermunkatábor. A bírósági ítélet nélkül ide deportált foglyokat embertelen körülmények közt tartották, dolgoztatták. Maguk építette, kezdetleges barakkokban éltek, és a kőbányában dolgoztak, napi 12-14 órát. Fejadagként napi 1000 kalória élelemmel mindannyian éheztek, legyengültek. Sokan éhen haltak, balesetben vesztették életüket, többüket az őrök agyonlőtték. Senki sem tudja pontosan, hol temették el a halottakat.

A tábor hermetikusan el volt zárva a külvilágtól, mindössze két sikeres szökési kísérletről tudunk. Sztálin halála után az újonnan kinevezett miniszterelnök, Nagy Imre megszüntette az internálótáborokat, többek közt a recski tábort is. Az épületeket, kerítéseket, tornyokat lebontották, ledózerolták, és gondosan fákkal ültették be a területet, hogy nyoma se maradjon a szörnyűséges tábornak. A szabadult foglyokat titoktartásra kötelezték, de többüket továbbra is megfigyelték vagy bebörtönözték. A tábor létét a kommunista rezsim alatt mindvégig tagadták. A rendszerváltás után 1991-ben emlékművet avattak az itt szenvedett és elhunyt rabok emlékére, 1996-ban pedig megnyílt a Nemzeti Emlékpark, ahol egy tornyot és egy barakkot is felépítettek, láttatva az akkori körülményeket. Előre bejelentett csoportoknak előadást tartanak, illetve igény szerint idegenvezetést is vállalnak a tábor területén.

www.recsk.hu

 

Fehértavi Darvadozás

Kiskunsági Nemzeti Park,
2015. november 13–14.

Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi nyolc év monitoringadatai szerint az őszi vonulás során a szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén 25-35 000-es létszámmal tetőzik. E rendkívüli természeti látványosság széles körű megismertetésére, a természet értékeinek, a természetvédelem fontosságának bemutatására szervezett, fesztivál jellegű ökoturisztikai program a IV. Fehértavi Darvadozás.

Részletek: knp.nemzetipark.gov.hu/fehertavi-darvadozas

 

Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Budapest, folyamatosan látogatható

A múzeumban kiállításokon elevenedik meg a magyar pedagógia múltja. Célkitűzésük, hogy a tanulók, a hallgatók, a pedagógusok – életükben legalább egyszer látogassanak el ide – tapasztalják meg, hogy a múlt oktatástörténeti dokumentumainak, tárgyainak igenis van „színe, szaga, adjusztálása”. A diákok lássák, hogy amiről tanulnak, olvasnak, azok a dolgok valóban léteznek, léteztek, a nevekhez valóságos arcok tartoznak. Ismerjék meg szüleik, nagyszüleik, dédszüleik diákkorát, iskoláját, taneszközeit, életmódját. Vegyenek kezükbe pennát, mártsák a kalamárisba, és a lineázott irkába – paca nélkül – írjanak egy-két sort! A muzeológusok ígérik, hogy a rakoncátlankodó gyermekeket nem térdepeltetik kukoricára, és a nádpálcát is csak szemléltetésre fogják használni…

www.opkm.hu


Decoding  Messages konferencia

Budapest, MOM Kulturális Központ, 2014. november 24–25.

Az Európai Unió Bizottságának 2009-es ajánlása szorgalmazza, hogy a médiaoktatás és a médiaműveltség váljék az oktatási rendszer szerves részévé, és az egyes tagállamokon belül minél több lehetséges szereplő vegyen részt ebben a munkában, külön kiemelve a médiahatóságok szerepét. A konferencia első napján a plenáris ülésen felszólaló előadók felvezetik az alább részletezett témákat, jövőbeli perspektívákat, stratégiai elképzeléseket vázolnak fel. A különféle szekciók során a résztvevők megfelelő háttérismereteket, átfogó képet kaphatnak az uniós és nemzetközi koncepciókról, valamint a médiaértés-oktató központok szerepvállalásáról, eszmecserét folytathatnak a médiaértéssel kapcsolatos európai jó gyakorlatokról. Az oktatásért felelős kormányzati szereplők és a releváns háttérintézmények képviselői a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ mellett megismerhetik az európai példák oktatási rendszerbe illeszkedését is. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.