Programajánló

2015. november-december

Összeállította: Indri Dániel

 

A Fény Nemzetközi Éve előadás

Kecskeméti Planetárium, december 19.

Az ENSZ és az UNESCO 2015-öt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította, melyhez a Kecskeméti Planetárium egy programsorozattal csatlakozik. Minden második hónap harmadik szombatján 16 órától tartanak előadóik egy-egy látványos előadást a fénnyel kapcsolatban, de­cem­ber­ben E. Kovács Zoltán csillagász beszél a sarki fény jelenségéről. A planetárium kiválóan alkalmas külön iskolai osztályok fogadására és nekik speciális rendhagyó órák tartására, nagy bevételt hozó, tekintélyes létszámú közönségre épülő műsorok tartására azonban nem. A Kecskeméti Planetárium elsődleges feladata az iskolai oktatást segítő, szemléletes, didaktikus – ugyanakkor látványos, sőt a lehetőségekhez képest szórakoztató –, rendhagyó órák tartása. (A planetárium legfőbb sajátossága az a szemléltetési lehetőség, amivel sok esetben egyszerűbben és érthetőbben lehet megtanítani különböző jelenségeket, mint iskolai körülmények között.)

www.plani.hu

 

Mesemúzeum

Budapest, folyamatosan látogatható

A Mesemúzeum és Meseműhely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján jött létre. A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, másrészt itt tartják a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is, amelyek a mesék vizuális feldolgozására irányulnak (rajzolás, festés, bábkészítés, jelmezkészítés, térjátékok stb.).

A Magyar tündérmese világa című állandó kiállításon meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „fele királyságig”. A múzeum minden szegletében mesére bukkanunk: a kapualjban a régi porolón különleges szőnyeg lóg: zsebei izgalmas programajánlatokat és olvasnivalókat rejtenek. Szemben rajzok, képek és tárgyak segítségével a ház története elevenedik meg. Az udvarról nem hiányzik a kút sem, amelyből – ki tudja – talán az élet vize fakad, de biztos nem árt meglocsolni vele az udvar közepén az ég felé kapaszkodó fát. Ahhoz, hogy átkeljünk a sűrű sötét erdőn, bátorságra és találékonyságra van szükség, s a próbákat teljesítve eljuthatunk a királyi trónig. A mosdóban varázstükrökből Nyakigláb, Csupaháj vagy Málészáj tekint ránk vissza. Beljebb, a műhelyben igazi meseírókkal találkozhatunk. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgatókuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon, vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket.

www.mesemuzeum.hu

 

Monostori Erőd

Komárom, folyamatosan látogatható

Állandó kiállítás keretében ismerkedhetünk meg a Monarchia korabeli katonaélettel a komáromi Monostori Erődben. A hagyományos és interaktív elemekből összeállított tárlat első termeiben az erőd tüzérségi rendszeréről kap információt a látogató, a belső kazamatában pedig egy Monarchia kori katona hétköznapjaiba élheti bele magát egy kalandjáték keretében. Néhol a külső kazamatában is feltűnik egy-egy védő vagy az ellenség jelenlétének érzetét felkeltő elem az egyébként is különleges fényhatások élményének fokozására. A Legénységi szálló mindegyik szobájában 20-30 katonát lehetett elszállásolni, az ágyak párosával álltak egymás mellett. A szobákat vaskályhákkal fűtötték. Minden második körlethez egy kis fogda tartozik. Ezekben a szűk cellákban szinte lehetetlen volt lefeküdni, a bűnösnek tehát hosszú órákat kellett egy helyben állva eltöltenie.

www.fort-monostor.hu/informacio/monostori-erod


Herendi Porcelánmúzeum

Herend, folyamatosan látogatható

A Herend felé utazónak már messziről feltűnik az az impozáns épületegyüttes, amely 1999 óta a Porcelanium Látogatóközpontnak ad otthont. A Herendi Porcelánmanufaktúra küldetése itt is tetten érhető: a minőségi porcelán előállításán túl ideális körülményeket teremteni arra, hogy ezt a különös szakmát és technológiát népszerűsítse, és továbbadja az iparművészeti hagyományokat. A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. Aki pedig – ha csak egy rövid időre – maga is porcelánkészítő mesterré szeretne válni, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, a műhelyek teret adnak az alkotásnak! A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai a manufaktúra fejlődéstörténetét ismertetik meg a látogatóval.

www.herend.com/muzeum