Programajánló

2017. május

Múzeumok Éjszakája 2017

2017. június 24–25. – Országszerte

A rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, hiszen mi más is lehetne kellemesebb egy forró nyári nap éjszakáján, mint hódolni a történelem, a művészetek és a velük összekapcsolható értékek nyújtotta látványosságoknak. Fedezze fel otthona környékén azokat a gyűjteményeket, melyek eddig még ismeretlenek voltak az Ön számára, vagy válasszon a színes programkínálatból érdeklődési körének megfelelően! Természetesen a különlegességek sem hiányozhatnak majd idén sem a Múzeumok Éjszakájáról, így rendezvényhelyszíntől függően mindenki talál olyan élményt, ami felejthetetlenné teszi majd számára ezt az éjszakát. Ne hagyja ki idén sem a méltán híres és kedvelt kulturális programok sorát! A Múzeumok Éjszakájának idei kiemelt helyszíne Debrecen, a kiemelt tematika pedig az „értékőrzés” lesz.

www.muzeumokejszakaja.hu


Fekete István Látogatóközpont – Deseda

Folyamatosan – Deseda, Rippl-Rónai Múzeum Fekete István Látogatóközpont

A Deseda-tó – Magyarország leghosszabb mesterséges tava – Kaposvártól északra helyezkedik el. A tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület, amely változatos élővilágnak ad otthont. Ennek képviselőit csodálhatják meg a Fekete István Látogatóközpont kiállításában.

Az előadóterem időszaki kiállításoknak, múzeumpedagógiai foglakozásoknak, előadásoknak és születésnapi zsúroknak ad otthont. Emellett az alábbi lehetőségek várják a látogatókat: 14,5 km hosszúságú kerékpárút, hajókirándulás és csónakázás, madárles, szitakötő-megfigyelő, kacsa-kifutó és békales, szárazföldi és vízi játszótér, szabadtéri tűzrakó hely. A gyerekek számára különös élményt nyújthatnak az interaktív játékok: a tapintható szőrmék, lábnyomok, a „meglepetés-asztal” valamint a különféle társasjátékok.

deseda.smmi.hu


Kincses Kecskemét – Válogatás a Kecskeméti Katona József Múzeum gyarapodásaiból

2017. augusztus 20-ig, Kecskeméti Katona József Múzeum, Cifrapalota

A kiállítás a Múzeum történeti gyűjteményének legújabb gyarapodásaiból ad válogatást. A látogatók a történeti muzeológia körébe tartozó tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket láthatnak, amelyek Kecskeméthez és környékéhez köthetők. A bemutatásra kerülő darabok a reformkortól napjainkig a város múltjának és az itt lakó emberek életének különböző aspektusait mutatják be. Többek között olyan híres műtárgyegyüttesek is a nagyközönség elé kerülnek, mint a kiskőrösi bronzkori aranykincs, a szanki tatárjárás kori aranyak, a szalkszentmártoni avar vezér sírmellékletei, a kecskeméti kádár céh 18. századi korsója, valamint a bugaci, 12. századi Szent Péter-ereklyetartó.

muzeum.kecskemet.hu