Programajánló

2017. október

Összeállította: Bálint Anna

 

Bibliamúzeum – interaktív kiállítás
2017. december 29-ig – Bibliamúzeum, 1092 Budapest, Ráday utca 28.

A Bibliamúzeumban a Biblia világát interaktív módon ismerheti meg a látogató. Eredeti régészeti leleteket hoztak Izraelből, hogy még kézzelfoghatóbbá váljon a történelem. Láthat olyan tárgyakat, amelyeket elsüllyedt tengeri hajókból mentettek ki. Megtudhatja, kik voltak az egyiptomi istenek, és milyen használati tárgyaik voltak az egyiptomiaknak. A Szépművészeti Múzeum egyiptomi műtárgyai mellett sok szép kora keresztyén tárgyat is láthat a kiállításon. Megtekintheti Heródes templomának makettjét, és bepillanthat az első századok zsinagógáiba és keresztény templomaiba. Nézelődhet, tanulhat, játszhat. Saját kezével megépítheti Noé bárkáját, kipróbálhatja magát bibliaismereti játékokban. A gyerekbarát tárlatot úgy alakították ki, hogy minden kiállítási szakasznál legyen a kicsik számára is látnivaló. A tárlók tárgyai és történetei grafikákon elevenednek meg a gyerekek szemmagasságában.

www.bibliamuzeum.com

 

Káva Kulturális Műhely: Titkos ajtó
2017. szeptember–december – Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az idén húszéves Káva Kulturális Műhely a színházi nevelés eszközeivel élő előadásai mindig is olyan témákat jártak körül, amelyek egy adott korosztály vagy közeg legfőbb emberi, társadalmi, erkölcsi kérdéseit feszegetik – és próbáltak rájuk választ is adni. Számos korábbi előadásuk és az évadban várható premierjeik mellett diákszínjátszó csoportot és egyéb „drámás” projekteket is szerveznek. Jelen előadás az általános iskola 7–8. évfolyamos diákjainak szól, és egy 14 éves kamaszlány, Sári szemszögéből meséli el a felnőtté válás „titkos ajtókon” keresztül vezető, kihívásokkal teli útját. Az előadások zárt körűek, az osztályok vagy drámaszakkörök jelentkezését a nemeth.edina@kavaszinhaz.hu címen várják.

www.trafo.hu/hu-HU/titkos_ajto

 

Csopa Óbudán
2017. szeptember 30-tól folyamatosan – 1036 Budapest, Bécsi út 38–44.

20 évig a Csodák Palotája egy igazi játszóház volt, ahol minden korosztály a megtapasztalás útján, gyermeki rácsodálkozással fedezhette fel, hogy a világ érdekes. Tavaly a testvére, a Csopa Playbar létrehozásával egy más profilú intézmény is megszületett: egy tudományos tematikájú szórakozóhely, ahol a kamaszok, fiatal felnőttek korosztálya értelmesen töltheti el a szabadidejét. Idén szeptemberben a jelenlegi Csopa Campona kiállítás teljesen felújítva átköltözött a Csopa Playbar alatti területre, a Buda EG üzletközpontba, így a két helyszín összeköltözésével testet öltött egy világszínvonalú, többféle tudományágat felölelő, minden korosztálynak jó programot nyújtó 5000 m2-es tudományos szórakoztatóközpont Óbudán. A kétszintes science center több mint 250 játékkal, tematikus kiállításokkal, előadóteremmel és laborral, 3 élményvetítővel, 4 szabadulószobával és rendezvénytermekkel, lombikból iható koktélokkal, biliárdfoci-
pályákkal, különleges csocsókkal és 27 interaktív asztallal várja látogatóit.

www.csopa.hu