Programajánló

2017. december

Összeállította: Balatoni Kinga Cecília

 

Szentpéteri Csilla & Band

2018. január 2., Budapest Kongresszusi Központ

Szentpéteri Csilla nemcsak kivételes képességű előadóművész, de kreatív szellemű zeneszerző is, aki egyformán otthonosan mozog a régi korok zenéjében és a modern hangstúdiók világában. Saját szerzeményeiben és átdolgozásaiban a klasszikusok eleganciája találkozik a latin zenék vérpezsdítő ritmusával, a blues nosztalgiájával, a jazz játékosságával, szabadságával, a rock elementáris erejével és a filmzenék monumentalitásával. 

A zongoravirtuóz és zenésztársai ismét páratlan zenei utazásra invitál bennünket térben és időben egyaránt. Újévi koncertjén megszólalnak az elmúlt évek legnépszerűbb szerzeményi és átiratai, valamint a decemberben megjelenő legújabb lemezének vezérdallamai is.

szentpetericsilla.com

 

Sárkányok mindig lesznek (A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása)

2018. április 28-ig – Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson. A kiállításon megismerkedhetünk a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseivel, a „tudományos" leírásukra tett kísérletekkel, és rendkívül termékeny jelenlétükkel a képzőművészetben, mindenekelőtt az irodalomban. Az interaktív kiállítás minden korosztály számára élményszerű találkozást kínál a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz. A kiállítás bemutatja a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is.

wmmm.hu

 

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, Mosonmagyaróvár

FolyamatosanHa izgalmas természettudományos programokra és élményekre vágyik (akár kisiskolásokkal, akár kamaszokkal), látogasson el a FUTURA Élményközpontba. Az épület 4 szintje a 4 őselem játékos bemutatásán keresztül, a Szigetköz élővilágát megjelenítve ismerteti meg a látogatókat a fizika és a természet törvényeivel, a folyamatosan fejlődő technikai eszközök segítségével. Az interaktív kiállítás olyan természeti jelenségeket mutat be, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülni. 2000 négyzetméteren fedezhetjük fel a négy őselem (a víz, a föld, a levegő és a tűz) titkait, továbbá megismerkedhetünk a Szigetköz növény- és állatvilágát. Az auditóriumban látványos kísérleti bemutatókon, a planetáriumban virtuális űrutazáson vehetünk részt, nem utolsósorban pedig megcsodálhatjuk a Tesla transzformátorral generált látványos és hangos villámokat is.

www.futuramoson.hu