Programajánló

2014. március

összeállította: Gyimesné Szekeres Ágnes, Indri Dániel

 

InternetVers
Fesztivál 2014

Győr, József Attila Művelődési Ház, április 3-5.

A rendezvény ezúttal három nagy magyar költő, Ladányi Mihály 80., Kiss Anna 75. és Zalán Tibor 60. születési évfordulójára hívja fel a figyelmet, és az internet nyújtotta lehetőségeket felhasználva hirdeti az élő magyar költészetet. A fesztivál találkozó jellegű, melynek során költők és verséneklők között személyes, akár alkotói kapcsolat jöhet létre, és szakmai egyeztetésre, véleményezésre, vagy hosszabb távú együttműködésre is sor kerülhet.

http://www.netversfeszt.hu/

 

Határtalan Napok
Miskolci Nemzeti Színház, április 5-8.

Minden évben, három napon keresztül, három határon túli magyar város legjelentősebb művészeivel találkozhatunk Miskolcon. Idén is három művészeti ágból ismerhetünk meg világhírű zenészeket, Kossuth-díjas írókat, költőket, valamint fesztiválnyertes színházi előadásokat tekinthetünk meg.

http://mnsz.eu/

 

A Költészet Napja a Kultúrkúriában
Budapest, április 10-11.

Április 10-én egyórás versszínházi estet rendeznek a legendás költőházaspár, a 25 éve elhunyt Weöres Sándor és a tizenegy éve távozott Károlyi Amy műveiből válogatva. A belépés díjtalan, azonban regisztráció szükséges. A Költészet napján pedig Kányádi Sándort, a mai magyar költészet egyik legnagyobb alakját köszönti a 45 éve muzsikáló Kaláka együttes, a költő gyönyörű zeneiségű verseire komponált dalokkal.

http://www.kulturkuria.hu/

 

Húsvét Noszvajon
Noszvaj, április 20-21.

Újra közeleg a Húsvét, ami egyet jelent a Noszvaji Tojásvadászattal. Hatalmas élmény mindenkinek, korra, nemre való tekintet nélkül, aki aktívan és jó levegőn szeretné eltölteni a hétvégéjét. A tojásvadászat közben nem csupán kirándulhatnak a résztvevők, hanem izgalmas nyomozásban és aktív programokban is gyűjthetnek élményeket. (Ilyen például az íjászkodás, a célbadobás, kisállat simogatás vagy helyi ízek kóstolása)

http://www.noszvajirendezvenyek.hu/

 

Diósgyőri vár – Osztály­kirándulásra ajánljuk

A szervezett iskolai kirándulócsoportok rendhagyó néprajzórán ismerkedhetnek meg Északkelet-Magyarország népművészetével, népi kismesterségeivel, ahol együtt énekelhetnek, táncolhatnak a művészekkel, táncosokkal, zenészekkel. A Diósgyőri vár fénykorába kosztümös várnép és vitéz bajvívó lovagok kalauzolják a gyermekeket.

http://diosgyorivar.hu

 

X. Szombathelyi Tánc
Világnapi Rendezvény

Szombathely, Fő tér, április 28.

Idén három év szünet után ismét Szombathely Fő tere lesz hangos egész napos gyermek-, táncos- és zenés programoktól. A balettől a néptáncig 3 helyszínen folyamatosan láthatja ország-világ, hogy miért is nevezik a tánc fővárosának Szombathelyt. Az idei eseményen is gálaműsorral ünnepelnek a táncosok; a modern tánc, a hip-hop, a társastánc, a néptánc és az akrobatikus rock and roll csak néhány műfaj az ünnepi este repertoárjából.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/fo_ter_tanc_vilagnapi_rendezveny