Olvasási idő: 
7 perc
Author

Regények papírról, hírek a netről

Gyerekeket kérdeztünk olvasási szokásaikról

A mai fiatalok olvasási szokásait, úgy tűnik, érdekes kettősség jellemzi: a hírekről elsősorban az internetes oldalakon keresztül tájékozódnak, viszont szépirodalmat a többségük továbbra is nyomtatott könyv alakban szeret olvasni. A termékleírásokat és tájékoztatókat nem mindig olvassák végig, és gyakran nem is értik meg teljesen.

Olvasás a buszon

Tóth Szabina, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium diákja busszal jár iskolába, emiatt korán kel, és későn ér haza. Viszont az utazással töltött idő alatt, valamint hétvégenként is sokat olvas. Mivel a tanulás mellett nincs sok szabadideje, előnyben részesíti a rövidebb novellákat, drámákat. Hosszabb terjedelmű műveket inkább nyáron szokott a kezébe venni. Mindezeket nyomtatott változatban olvassa, az e-könyveket nem szereti.

Hírlapokat, napilapokat, más újságokat nem forgat, a mindennapokat érintő témákban főleg hallomásból szerez információkat. Néha viszont az internetes hírportálokról tájékozódik – ilyenkor igyekszik az adott témáról, az aktuális hírről több cikket is elolvasni, hogy megfelelően tájékozott legyen, bár erre ritkán van ideje. Az interneten főleg olyan oldalakat látogat, amelyek tartalma kiegészíti az iskolában szerzett ismereteit, kikapcsolódásképpen pedig érdekes cikkeket, olykor dalszövegeket olvas.

A műszaki termékekhez adott tájékoztatókat, használati utasításokat mindig alaposan elolvassa, de gyakran tartalmaznak számára ismeretlen szavakat. A betegtájékoztatókból egyedül a mellékhatásokról szóló részt szokta elolvasni, inkább arra figyel, amit az orvos vagy a patikus mond el. Az élelmiszereken található feliratokat mindig átnézi, mert érdekli, hogy az adott termék honnan származik, milyen hozzávalókból áll, miket tartalmaz. A jogi tájékoztatókat nem mindig érti, mert ezek nyelvezete szerinte általában nagyon bonyolult, és sok idegen szót tartalmaznak. „A hangoskönyvek szerintem hasznosak, és kellemes szórakozást jelenthetnek, de ami engem érdekel, amit feltétlenül szeretnék elolvasni, azt még nem jelentették meg ilyen formában” – mondta el Szabina.


A történelemtől a krimikig

„Szeretem a történelmi könyveket és regényeket, a drámákat, a fantasyt, a horrorokat, thrillereket és a detektívregényeket is. Igazából mindent, csak a romantikus és az akciódús műveket nem. Ha megtehetem, meg is veszem azt a kötetet, ami felkeltette az érdeklődésemet, de általában a könyvtárból szoktam kikölcsönözni, vagy letöltöm az internetről” – mondta el Loj Veronika, az Egri Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma tanulója.

Az interneten jellemzően különböző híroldalakat böngész, így tájékozódik a világ eseményeiről, illetve főként történelemmel foglalkozó írásokat olvas. Ha új, számára ismeretlen terméket vesz, akkor igyekszik alaposan átolvasni a termékleírását. „Bár a műszaki kifejezésekkel kicsit bajban vagyok, a barátaim ilyenkor általában segítenek, elmagyarázzák az adott szövegrészletet. Így szokott ez lenni az élelmiszerek, gyógyszerek leírásai esetében is – fogalmazott a diáklány. – Hangoskönyvet hallgattam kiskoromban. Volt, amelyik tetszett, és volt, amelyik egyáltalán nem. Ez a tartalomtól, az előadásmódtól is függött. Ha nem volt elég lendületes a történet, akkor hajlamos voltam elaludni rajta.”


Tudományt csak érthetően

 „Legjobban könyveket szeretek olvasni, nyomtatott könyveket, amiket a kezembe tudok venni. A hangoskönyvek nem igazán ragadtak meg. Viszont tág az érdeklődési köröm, mindig másféle műfajú írás tetszik meg, igyekszem változatosan összeválogatni az olvasnivalómat. Ha édesanyám vásárol újságot, például magazint, napilapot, akkor azt is szívesen végiglapozom, több cikket is elolvasok belőlük” – mondta el lapunknak Szörényi Fruzsina, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója.

Az interneten főképpen a közösségi oldalakon ajánlott témáknak olvas utána bővebben. Ha egy-egy poszt felkelti az érdeklődését, akkor azzal kapcsolatosan több mindenre rákeres, utánanéz több weblapon is, hogy ne csak egy szempontból szerezzen róla információkat. A népszerű slágerek, a kedvenc dalai szövegét is mindig elolvassa a világhálón. Tudományos cikkeket is szokott olvasni, de csak akkor, ha azok számára is érthetően fogalmazták meg őket, akik nem azzal a tudományterülettel foglalkoznak.

„Az internetes hírportálokat nem követem. Ha a világban történtekről szeretnék értesülni, akkor bekapcsolom a tévét vagy a rádiót. Vagy gyakran a szüleimtől, a barátaimtól tudom meg az aktuális híreket” – állítja Fruzsina. A műszaki termékek leírását csak abban az esetben olvassa el, ha egyébként nem tudja, pontosan hogyan működik az illető eszköz. A garanciával kapcsolatos papírokat csak átfutja, a lényeget, úgy véli, így is megérti. Az élelmiszereken lévő címkéket, a gyógyszerek leírását ritkán olvassa el, utóbbiakra vonatkozóan általában az orvosától vagy a gyógyszerésztől kapja meg a szükséges információkat.


Könnyebben elképzelhető történetek

Miklós Alexandra mindig végigolvassa az élelmiszerek címkéit, összetételét, már csak szakmai érdeklődése miatt is, hiszen a szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolába jár. Rendszerint a műszaki termékeken található szövegeket is elolvassa, sőt meg is érti. „Elsősorban magam miatt olvasom el ezeket a leírásokat, mert ezeknek köszönhetően tudom meg, hogyan lehet helyesen használni a termékeket. Ha új gyógyszert ír fel az orvos, annak szintén végigfutom a leírását” – fogalmazott a diáklány.

Egészen kicsi volt még, amikor az édesanyja megszerettette vele a betűk világát. Azóta nincs olyan nap, hogy ne olvasna szépirodalmat nyomtatott vagy elektronikus formában. Egyszer nekiállt, hogy meghallgasson egy hangoskönyvet is, de nem jutott a végére, mert ilyen formában nem tudta lekötni a figyelmét. Jobban szereti a nyomtatott könyveket, azokat olvasva jobban el tudja képzelni a történetet. Elsősorban a tinédzser korosztályt megcélzó regények érdeklik, emellett szereti a fantasyt és a „young adult” könyveket, de más műfajok irányába is nyitott, ha valaki ajánlja őket.

Az internetes böngészője könyvjelzői közt többnyire fanfiction és hasonló témájú blogok vannak elmentve, de többször keresett már rá dalszövegekre is. Amikor tanul, szeret az adott tananyagról minél több forrásból tájékozódni, ezért több internetes cikket is elolvas a témában. Ha a világ eseményeiről kíván tájékozódni, az okostelefonján azt az alapalkalmazást használja, amely az aktuális időjárás mellett mindig mutatja a friss híreket is. Emellett főként regionális híreket közlő internetes oldalakról tájékozódik, és ha alkalma adódik rá, szívesen kézbe veszi a helyi napilapot, a Vas Népét is.