A képekről

Hornyák László

A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium 2015–16-os tanévvégi kiállításának képei elé

Az éves bemutató kiemelt eseménye iskolánk életének. A rajzcsoportok kiállítóhelyei a rajztermek, melyek ilyenkor átalakulnak. Kikerülnek a rajzbakok, a szekrények és a falak hullámkarton borítást kapnak, és így készek a munkák fogadására. Ezek a szűkös lehetőségek, de a műhely-jellegnek megfelelnek. (A paszpartuzás és a szép tálalás egy igazi kiállítóhelyen emelheti az összhatást. Az utóbbi években a végzősök kiállítását sikerült egy-egy iskolán kívüli helyszínen megrendezni. Legutóbb a belvárosi Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériában.)  Az iskola falain belül helyhiánnyal küzdünk, de a kiállított munkák változatossága így is jól érvényesül.

A kiállítási anyag másik részét az egyes szakok kiállításai adják. Jelenleg 12 szakon: divat-stílus (kifutó rendszerben bőrműves), bútorműves, festő, fotó, grafika, mozgókép, kerámia, könyvműves, ötvös, szobrász, textil és üveg szakon tanulnak a diákjaink. Bár az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák számának 2012-es radikális csökkentése néhány kézműves szakot megszűnésre vagy másikkal történő összevonásra ítélt, még reménykedünk az átmenthetőségükben.

A bemutatón a szakok termei is átalakulnak, egy-egy műhelysarokból, folyosórészből lesz kiállítóhely. A kiállításon tanulóink, akiket ismerünk a saját óráinkról, gyakran okoznak meglepetést, rácsodálkozhatunk másféle tehetségükre, ügyességükre, alkotókészségükre. 

Diákjaink az érettségi és a szakmai képesítő vizsga után leggyakrabban a művészeti egyetemekre vagy a tanárképző főiskolák rajztanári szakára jelentkeznek. Aki nem tanul tovább, annak a szakképesítése teszi lehetővé a szakmája gyakorlását, vagy a rokonterületeken történő elhelyezkedését. Azt látjuk, a nálunk megszerzett tudás, bárhova is kerülnek, jó alap, jól értékesül. 

Az alapításunk éve, 1778 óta sok idő telt el.  A cél ma is az, hogy megfeleljünk a hagyományaink adta kihívásnak, s továbbra is iránymutató műhely legyünk a régi kézművesség megőrzésével és a formálódó új médiumok alkalmazásával egyaránt.

Bemutatónk néhány napos nyitva tartással minden tanév végén várja az érdeklődő közönséget a Török Pál utcában. Részletek és időpontok megtalálhatók a kiskepzo.hu honlapon. Az iskola történeti gyűjteménye, a Scola Graphidis Művészeti Gyűjtemény a www.scholagraphidis.hu oldalon keresztül érhető el.

A kiállításon készült fotókból a 17., 54., 82., 108., 109., 117., 129., 131. és 143. oldalon válogattunk. (A fényképeket Veszprémi Attila készítette.)

A borítón az egyik rajztanterem nagy paravánja látható a Zsin Judit rajztanárnő csoportjába tartozó diákok alkotásaival.