KEDVES BARÁTUNK!

Elhatároztuk, hogy május 15-étől július 9-ig, a vidéki magyar zsidóság 1944-es deportálásának napjaiban csendes megemlékezést tartunk minden este 8 és 9 óra között a budapesti Szabadság tér Sas utcai sarkánál lévő szökőkút melletti kis füves kertben.

Kezdeményezésünk lényege a csend, tehát semmiféle beszéd vagy műsorszám nem lesz. Lesznek viszont táblák egyre nagyobb számban, melyeken minden este megjelenik az aznap elhurcoltak száma és annak a városnak a neve, ahonnan a deportáló szerelvények elindultak. Egy további, minden nap köztünk levő táblán a deportálások történetének nagyon rövid összefoglalását és a deportálási zónák térképét lehet tanulmányozni. A park bejáratánál felállított asztalon mécsesek, emlékkövek, az Auschwitz album fotóiból kimásolt képek között két dosszié összefűzött lapjain megjelenik azoknak a falvaknak, városoknak a neve, melyek gettóiból, házaiból az áldozatokat a gyűjtőtáborokba hurcolták.

A rendezvényt a Raoul Wallenberg Egyesület támogatja.

A szervezők: Hosszú Gyula történe­lem­tanár, Kádár Judit pszichológus és Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője.

 

Örülnénk, ha eljönnél.

(Ezt a lapszámot május második felében szerkesztettük, épp amikor hetven éve sorra indultak
a vonatok, és nem kerül még az olvasó kezébe, mire a majd félmillió  magyarral az utolsó szerelvény is fuldokolva elzakatolt közben Kassán, Bécsen át a táborok felé. Épp csak egy kis sürgölődésnyi idő. Lyuk az időben.) (A rendezvényről tehát lekéstünk. De a meghívás, az invitálás érvényes. A Szabadság Tér Sas Utcai Sarka mindannyiunkat vár.)