Új Köznevelés

Felhívás

Az Új Köznevelés átmenetileg az eddig megszokott, nyomtatott változatban nem jelenik meg, azonban a folyóirat korábbi lapszámait, cikkeit továbbra is megtalálhatják oldalunkon, illetve azok papíralapon is (a 2018/1-2. lapszámig bezárólag) megvásárolhatóak. Ezen megrendeléseiket a kiado@ofi.hu e-mail címen adhatják le.

Amennyiben szeretné, ha írása megjelenne lapunkban, azokat továbbra is várjuk a kozneveles@ofi.hu e-mail címen.

Jó böngészést, olvasást és kellemes időtöltést kívánunk mindnyájuknak!

Az Új Köznevelés szerkesztősége

Címoldalon

Címoldalon

Interjú Törőcsik Katalinnal az okostankönyvekről

A megújult Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP) rövidesen elérhetővé válnak az EKE OFI által fejlesztett okostankönyvek. Erről az Európai Unió finanszírozásával megvalósult projektről és eredményeiről beszélgettünk Törőcsik Katalinnal, a humán tankönyvek digitális továbbfejlesztését koordináló szakemberrel.

Legfrissebb számunk

Legfrissebb számunk

Előző számunk

Előző számunk

Oktatás-nevelés

Oktatás-nevelés

Author

Nemrégiben újabb külső adatbázissal bővült a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP): a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) és a MúzeumDigitár mellett a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványának IWitness platformja is elérhetővé vált az okostankönyvek felületén.

A hónap témája

A hónap témája

Az EKE OFI digitális szerkesztősége 2019. február végéig 6 db enyhe, 2021. február végi határidővel pedig további 76 db enyhe vagy középsúlyos sajátos nevelési igényű (SNI) tanulóknak szóló okostankönyv elkészítésének feladatát kapta meg. Elsőként az Angol nyelv 7. és 8. évfolyamos okostankönyvei készültek el, ezeket követték az Informatika digitális tananyagai az 5–8.

Author
Author
Avagy kisfilmek az oktatásban

Hogyan lehet az iskolák – tanárok és diákok – számára a tananyagokhoz kapcsolódóan tinédzserekkel olyan videókat készíteni, amelyek nézhetőek, tartalmasak, amelyeknek köszönhetően a diákokhoz közelebb kerül a tananyag? Magyarázhatjuk-e diókkal a Bibliát, viccelődhetünk-e Berzsenyi vidékiségével, avagy megközelíthetjük-e a reneszánszt a hasunkon keresztül? Hasonló dilemmákkal szembesültek tanárok és diákok az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) által indított projekt keretében.

Háttérkutatások és megvalósulásaik az okostankönyvekben

A digitális műveltség egyre fontosabb szerepet tölt be hétköznapjainkban, a magánéletben és a munkában egyaránt, amelynek jelentőségét az oktatásban is felismerték. A digitális kompetencia fejlesztése nélkül a 21. századi gyermek később sokkal nehezebben boldogulhat a munkaerőpiacon. A digitális oktatás feltétele ugyanakkor a technológia mellett egyfajta pedagógiai módszertani váltás is, amelynek remek háttérbázisa lehet az okostankönyv.

A mi világunk

A mi világunk

Beköszöntő

Beköszöntő

Author

A mai napon megkérdezték tőlem, mi jut eszembe az „okos” szóról. A gyerek, a diák – válaszoltam. Remélem, sokan hasonló választ adtak volna a kérdésre, hiszen beszélhetünk okosvárosról, okostelefonról, okostankönyvről, de ha diákjaink elhiszik, hogy már nélkülük, nélkülünk itt van az „okosvilág”, akkor, úgy vélem, nagy bajba kerülhetünk. Ezzel együtt persze vallom, hogy minden technikai

Aktuális

Aktuális

Interjú Gábor Béla szakmai vezetővel

Az elmúlt évek során a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP) számos, a használatát megkönnyítő újítás jelent meg, illetve várható a közeljövőben. E fejlesztésekről, az új funkciókról, a kiegészítő tartalmakról és a mindennapos használhatóságról beszélgettünk Gábor Bélával, a projekt  szakmai vezetőjével.

Interjú Kerber Zoltán alprojektvezetővel

„A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztése” (EFOP-3.2.2-VEKOP/15-2016-00001) című projekt egyik fontos fejlesztési célja a kísérleti tankönyvfejlesztési program befejezése, az újgenerációs tankönyvek létrehozása volt. A kipróbálás és az átdolgozás folyamatának részleteiről, illetve a jövőben várható további fejlesztésekről kérdeztük Kerber Zoltánt, a projekt 1-es alprojektjének vezetőjét.

Rólunk

Új Köznevelés

Főszerkesztő:
Indri Dániel Janisz

Megrendelés/hirdetés:
E-mail: kozneveles@ofi.hu

Szerkesztőség:
1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.,
E-mail: kozneveles@ofi.hu

Az Új Köznevelés lapszámait minden iskola egy példányban ingyenesen megkapja. További példányszámok, illetve egyéb megrendelés esetén egy lapszám ára 600 Ft. Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Meg nem rendelt cikkekért nem áll módunkban honoráriumot fizetni.
Készül 5000 példányban.